Här slår han Holmertz sista rekord

Foto: SVT.SE
SPORTBLADET

KÖPENHAMN. 27 långa år – så länge överlevde Anders Holmertz sista svenska rekord i kort bana.

Nu suddar vi, och skriver ”Victor Johansson”.

– Shit alltså…, säger Jönköpingssimmaren.

Hoppla.

Sådär kan man också starta ett sömnigt försökspass på ett kortbane-EM. Victor Johansson, 19, dök i mellan två OS-mästare, simmade 400 meter frisim – och kom upp med ett historiskt svenskt rekord.

– Att få börja på det här sättet är helt magiskt. Att få simma mellan Paltrinieri och Ferry Weertman, som har OS-guld på tio kilometer, att få göra det och dra ifrån som jag gjorde… det är så himla kul, säger han.

Svensk simning har fått mer än den kunnat drömma om de senaste tio åren, men det har alltjämt varit tunt med långsimmare i världsklass.

Kanske är det på väg att förändras nu.

I kvällens final på 400 meter fritt får Victor Johansson sällskap av Adam Paulsson, boråssimmaren som jagat samma rekord. Det var mest en fråga om vem av dem som skulle hinna först.

Nu simmade Johansson, normalt starkast på ännu längre distanser, ett sanslöst moget lopp, med lugn utgång och samlad spurt, och slog i kaklet efter 3.40,2 – sex tiondelar snabbare än Holmertz rekord från 1990.

Vad betyder det?

– Det är mäktigt. Anders är en sådan ikon, en sådan förebild, även nu, för alla unga simmare. Han hjälper mig fortfarande med motivation och träningspass, så det är kul.

Foto: TT
Johansson.
Foto: © Bildbyr n
Anders ​Holmertz.

Vad säger det här om vad du kan göra på 1500 meter? Har det någon bäring?

– Jag hoppas det, det är svårt att jämföra distanserna. Men när jag slog det svenska rekordet på 1500 på SM så hade jag 3,48 på 400, nu går det åtta sekunder snabbare på fyrhundringen, så jag hoppas det.

På onsdagskvällen simmas finalen på 400 fritt, med två svenskar på startpallen. Kanske betyder det att distanssimningen är på väg någonstans även i Sverige (där simmare traditionellt har senare utvecklingskurvor), möjligen betyder det att Adam Paulsson och Victor Johansson kan sporra och sparra varandra till ännu snabbare tider.

Finns det mer att ta ut för dig i finalen, Victor?

– Tja… jag kan inte säga att jag sparade mig. Men kanske, det här blir min första final.

Här är Sjöströms alla världsrekord 00:24
ARTIKELN HANDLAR OM