Stjärnan avstår EM – nybliven pappa

Gottfridsson med – men inte Nilsson.

avErik Karlsson, Max Persson

SPORTBLADET

Tre debutanter får chansen i den svenska EM-truppen i handboll.

Men rutinerade försvarsstjärnan Andreas Nilsson tackar nej.

– Vi tappar en spelare i absolut världsklass, men jag har full respekt för hans beslut, säger förbundskapten Kristján Andrésson till Sportbladet.

Den 12 januari går Sverige in i handboll-EM. I dag presenterade förbundskapten Kristján Andrésson de 16 man som ska försvara de svenska färgerna.

Och det hade smugit sig med en del skrällar. Allra störst att IFK Kristianstads vänsternia Philip Henningsson får chansen i truppen. Hampus Wanne och Linus Arnesson gör också mästerskapsdebut.

– Philip kommer in i truppen på grund av sitt försvarsspel, men har såklart kvalitéer framåt också. Han kommer dock mest att användas bakåt.

Varför plockar du in Wanne och Arnesson?

– Wanne har spelat till sig den här möjligheten. Han har varit otroligt duktig i Flensburg, men det blir tufft för honom att ta över Jerry Tollbrings startplats, säger Andrésson och fortsätter:

– Linus (Arnesson) har haft en fantastiskt fin utveckling under de senaste åren. Nu spelar han i andradivisionen i Tyskland och får inte så många rubriker, men han sköter sig bra och har ett hot som är gångbart internationellt.

”Vill ha tiden med flickvän och son”

Däremot saknas mittsexan Andreas Nilsson som tillsammans med höjdhopperskan Ebba Jungmark precis fått en son.

– Andreas är nybliven pappa och vill ha och behöver den här tiden med sin flickvän och son. Vi tappar en spelare i absolut världsklass, men jag har full respekt för hans beslut.

När fick du reda på hans beslut?

– Jag har vetat om att det kunde uppstå, han flaggade för det redan i slutet av september, säger förbundskaptenen och berättar vilken påverkan det kommer ha på Sverige att Nilsson missar mästerskapet.

– Han har framförallt varit en anfallsspelare i laget, han har bra samarbete med niometersspelarna och skapar många lägen och straffsituationer. Han kommer såklart att vara saknad.

ARTIKELN HANDLAR OM