Motorsport

”Bedrift bara att ta sig i mål”

Av: 

Anna Andersson

SPORTBLADET

Elowson vill försvara titeln i Kåsan: ”Ultimata provet”

Han vann Novemberkåsan 2017. Han vann Gotland Grand National 2018.

Albin Elowson har tagit över som Sveriges bästa enduroförare och jagar sin andra seger i årets klassiker.

– Kåsan är det ultimata mandomsprovet, säger han.

– Det vore verkligen häftigt att vinna Sveriges två största tävlingar inom några veckor.

Länge var det Joakim Ljunggren som dominerade i Novemberkåsan. Han vann tävlingen nio gånger innan han bröt förra året och lämnade över förstaplatsen till 23-åringen från Skövde.

Och den placeringen har Albin Elowson tänkt behålla. I början av november vann han Gotland Grand National i regn och kyla, därefter körde han riktigt bra i värmen under lag-VM i Chile och nu väntar nästa utmaning.

Klassikern Novemberkåsan som avgjordes första gången år 1915.

– Kåsan är förberedelsernas tävling, jämfört med Gotland Grand National är det en helt annan tävling. Där ger man allt under tre timmar och tömmer kroppen, det var regn, kyla och jag fick köldskador på kopplingsfingret. Nu väntar en dagsetapp och sedan två varv under natten. Då gäller det att hushålla med krafterna så att de räcker under alla timmarna, hålla fokus utan att köra fast eller göra några andra misstag, säger Elowson.

Flest segrar i Novemberkåsan

Det är tre förare som lyckats vinna de båda tävlingarna under samma höst, Per Grönberg, Joachim Hedendahl och Mats Nilsson som lyckades med bedriften vid två tillfällen.

– Fördelen under Kåsan jämfört med GGN är att du kan byta kläder under varje service och hålla dig varv, på Gotland var det vinnande konceptet att jag inte bytte handskar utan bet i hop när kölden och smärtan kom, säger Elowson.

– Den taktiken fungerar inte den här gången. Du måste hålla dig varm och klara dig utan köldskador för att klara av den långa utmaningen.

”Blir en väldigt tuff helg”

Tävlingen som avgörs i skogarna utanför Vimmerby i Småland, där vann Joakim Ljunggren för fyra år sedan och han har chansen att bli historisk i år och vinna Novemberkåsan för nionde gången - och ta sin tredje vandringskåsa.

– Det blir en väldigt tuff helg. Kåsan är det ultimata mandomsprovet, det är en bedrift att bara ta sig i mål och att vinna det är något ännu större, säger Albin Elowson.

– Att sedan få chansen att vinna den några veckor efter en seger i GGN är ännu större. Det hade varit oerhört coolt.

Motorlistan

1) Lewis Hamilton
Världsmästaren i F1 vann även säsongsfinalen. Han vann elva deltävlingar och tog elva pole positions 2018.

2) Albin Elowson
2018 puttade han ner tidernas bäste förare från tronen i Novemberkåsan, i år jagar han ännu en seger. Räkna med en spännande duell mellan Joakim Ljunggren och Albin Elowson i natt.

3) Pirelli
Däcktillverkaren är klar som ensam leverantör till VM i Formel 1 fram till och med 2023.

4) Charles Leclerc
Han körde för Ferrari under de inledande F1-testerna inför 2019 och han var inte bara snabbasre än sin teamkollega Sebastian VEttel. Han var snabbast av samtliga förare.

5) Mick Schumacher
Michael Schumachers son fortsätter klättringen mot F1. Nästa år kör han Formel 2 för Prema.

6) Anton Gole
21-åringen får chansen i MXGP nästa år. Han ska köra samtliga VM-deltävlingar i motocross för JWR Racing Yamaha.

7) Alexander Albon
Thailändaren ersätter Brendon Hartley hos Toro Rosso och blir kollega till Daniil Kvyatt. Nu är också Lance Stroll bekräftad för en plats i pappa Lawrence Strolls stall, Racing Point Force India.

8) Linus Lundqvist
Han vann brittiska F3 i år och satsar på att få köra nya Formel 3 som kör i samband med F1 nästa säsong. I veckan genomförde han sitt första test, där han var trea och bästa nykomling.

9) Robert Dahlgren

Mästaren från 2017 är klar för ännu en säsong i mästerskapet. Återigen med PWR Racing.

10) Carrie Schreiner

Hon ersätter skadade Sophia Flörsch under Formel E-testet i Saudiarabien. Det är ett antal kvinnliga förare som får chansen att köra testet den 16 december sedan landets kungafamilj och Formula E bestämt sig för att statuera ett exempel i det land där tjejer först 2018 fick möjligheten att ta körkort.

Motorstopp

Mattias Ekström
Är karriären över för årets VM-tvåa i rallycross? Tidigare i höstas meddelade Audi att fabrikssatsningen i VM i rallycross dras tillbaka, därmed med EKS framtid oviss. Enligt tyska källor för han diskussioner om någon form av comeback i DTM.

ANNONS

Spika favoriterna och se upp för skrällar – tippa helgens toppfotboll på Europatipset.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

LÄS VIDARE

RANKAR: Sveriges 20 största motortalanger

ÄMNEN I ARTIKELN

Motorsport

Novemberkåsan

Gotland Grand National