Rubens Barrichello vann i Kina

Säkrade andraplatsen i mästerskapet

Rubens Barrichello vann Kinas första Formel 1-lopp före Jenson Button och Kimi Räikkönen.

Med segern säkrade brasilianaren också andraplatsen i VM-tabellen bakom redan klara världsmästaren Michael Schumacher.

Ferrari har redan vunnit konstruktörstiteln med sina bägge förare på de två första platserna i förarmästerskapet.

Barrichello, som tog sin andra raka, var en välförtjänt segrare. Det var en ren arbetsseger och han fick inte hjälp av någon eftersom stallkompisen Schumacher fick starta i de bakre leden efter lördagens avåkning i kvalet.

Brasilianaren gjorde inte ett enda litet misstag under de 56 varven.

– Den okända faktorn för oss var alla däcken och jag trodde att jag skulle få lite mer problem än jag hade, säger han.

– Men jag fick en bra start och blev förvånad under det första varvet vilket grepp jag hade. Det kändes bra hela loppet.

Schumacher varvad

Schumacher slutade först på tolfte plats. Det var första gången på fem år som han, i ett lopp som han fullföljde, inte tog poäng. Och han blev till och med varvad.

– Det här var verkligen inte min helg. Men jag har haft så många bra helger i år och det faktum att Rubens vinner i dag och att vi vinner GP-serien dubbelt är mycket viktigare, säger Schumacher.

Britten Jenson Buttons taktik var att bara ta två bensinstopp i stället för tre, en taktik som lyckades bra.

– Det var ett riktigt tufft lopp. Inte bara att köra utan också mentalt när man vet att jag skall bara göra två stopp och alla andra tre. Och det innebär ju att de körde hela tiden med en lättare bil, säger Bar-föraren.

Lövis fyra i kändislopp

McLarens finländske förare Kimi Räikkönen, som startade i det främre startledet tillsammans med Barrichello, satsade allt på att komma ikapp.

– I början kunde jag hänga på Barrichello men jag saknade ett par hästkrafter för att kunna köra om. Tyvärr gick det snett på slutet och i stället förlorade jag andraplatsen till Jenson, säger Räikkönen.

Jacques Villeneuve gjorde comeback efter nästan ett år men hade inget med toppen att göra i sin Renaultbil. Han slutade på elfte plats.

I ett kändislopp inför GP-tävlingen tävlade före detta Formel 1-förare mot varandra. Ivan Capelli vann. Stefan ”Lövis” Johansson kom på fjärde plats.

TT-Sportbladet

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN