Sörenstam vill hjälpa SOK inför OS

SPORTBLADET

”Vill de ha min hjälp gör jag det gärna”

Foto: Annika Sörenstam

Annika Sörenstam var en av de drivande krafterna bakom kampanjen för att få golf till OS.

Med två år kvar till första utslaget i Rio öppnar nu den svenska megastjärnan för att hjälpa Sveriges Olympiska Kommitté inför OS-premiären.

– Vill de ha min hjälp gör jag det gärna, säger Annika Sörenstam på besök i Kungsbacka för sin egen juniortävling "Annika Invitational".

Och SOK tackar och tar emot.

– Det är självklart intressant att kunna få tillgång till en spelare med den erfarenhet och kompetens som Annika har. Vi kommer att ta kontakt och diskutera under vilka former det kan ske, säger SOK:s informationschef Björn Folin, till TT.

Men någon comeback med tanke på Rio 2016 är inte aktuellt för den tiofaldiga majorvinnaren.

– Visst fanns en gång tanken på att spela i OS. Det hade varit roligt. Men tiden har gått och jag blir äldre medan tjejerna på touren bara verkar bli yngre. Men jag vill absolut vara med på ett eller annat sätt, säger Sörenstam.

Kraft på annat

I stället ägnar hon tid och kraft på andra arrangemang. Ett är den tävling som under tre dagar avgörs på Forsgårdens golfbana. "Annikas Invitational Europe" samlar eliten på damjuniorsidan i Europa.

Ett sätt att betala tillbaka det golfen gett henne.

– Målet är att uppmuntra och inspirera tjejerna. Det ska bli en morot för att de ska utvecklas och ta ytterligare ett steg i sin karriär.

78 spelare från nio länder finns på plats. Förutom tävlingen ska dagarna i Kungsbacka också innehålla olika workshops och föredrag där tjejerna i åldern 12-18 år får lära sig om bland annat kost, fysträning, collegemöjligheter och hur man ska använda sociala medier på bästa sätt.

– Vi tar upp frågor som tjejerna vill ha svar på helt enkelt...

Nobbat kaptensjobbet

Annikas Invitational spelas på tre platser i världen – USA, Kina och Sverige. Målet är att öppna tävlingar också i Sydamerika, Australien och Afrika. Från nästa år kommer tävlingen också att ingå i den exklusiva grupp som ger rankingpoäng för Junior Solheim Cup.

– Det här ska bli den bästa juniortävlingen i Europa. Att vara en del av Junior Solheim Cup ger bättre startfält och det kommer på sikt att gynna tillväxten för svensk tjejgolf, säger Sörenstam.

Annika Sörenstam är för tredje gången också utsedd till vicekapten i Europas lag i prestigefyllda Solheim Cup som spelas i Tyskland 2015. Vid samtliga tre tillfällen har hon erbjudits rollen som huvudansvarig - men tackat nej.

– Det tar en väldig massa tid och det har helt enkelt inte funnits utrymme för det när barnen varit små. Jag hoppas få chansen igen någon gång. Men det är klart att jag inte kan tacka nej hur många gånger som helst utan att någon annan går förbi...

ARTIKELN HANDLAR OM

Golf