Hellners besked: upp på pallen i genrepet

Av: Kristoffer Bergström

Publicerad:
Uppdaterad:

Det är inte bara Charlotte Kalla som har vaknat.

Fyra dagar före VM gjorde Marcus Hellner sitt bästa lopp för vintern och blev trea på favoritdistansen femton kilometer fritt.

– Det var grymt skönt att få till det, säger han till SVT.

VM i Falun är fyra dagar bort. I det sista genrepet, femton kilometer fristil i Östersund, ville flera svenskar få besked om i vilket slag de är.

Mest tveksamma var troligen Johan Olsson och Marcus Hellner, vilka båda har haft besvär i vinter och nu desperat letat efter en formtopp till mästerskapet.

För Olsson var det första världscupsstarten den här säsongen. Inför loppet berättade han hur tungt det har varit.

– Självklart bryter jag ihop ibland. Som tur är har jag en fru som lyfter upp mig, så jag kommer ihåg vad som verkligen är viktigt, sa han till SVT.

Hellner blev trea

I spåret imponerade han. Efter en lite långsammare start tog han tid på andra halvan av loppet och slutade femma.

Ännu bättre gick det för Marcus Hellner. Efter ett jämnstarkt lopp tog han vinterns första pallplats när han blev trea med mindre än en sekunds marginal till fyran Hans Christer Holund.

– Det känns som att jag har bra tryck i benen. Nu såhär efteråt känns det som att jag hade kunnat ligga på hårdare, säger Hellner till SVT.

Northug misslyckades

Vann loppet gjorde norrmannen Finn Haagen Krogh, som också tog hem sprinten i går. Anmärkningsvärt är också att varken världscupsledaren Martin Johnsrud Sundby, regerande världsmästaren på distansen, Petter Northug, eller OS-kungen Dario Cologna presterade särskilt bra. De kom på plats 12, 13 och 16.

Publicerad: