Torka tårarna – Sverige är bäst i slalomvärlden

Publicerad 2015-01-05

– Nu vill Österrike träna med oss

Mikaela Shiffrin utklassade konkurrenterna.

Men de svenska slalomdamerna är fortfarande bäst i världen.

– Nu vill Österrike träna med oss för att se vart vi står, säger förbundskapten Fredrik Steinwall.

De svenska alpina damerna har gjort succé så här långt den här säsongen. Men i Zagrebs slalom var det mest tårar. Anna Swenn Larsson tog sig inte vidare till andra åket, VM-plats jagande Emelie Wikström och Nathalie Eklund körde ur i första och Maria Pietilä Holmner försvann i andra.

– Jag är jävligt besviken, sa ”PH” och torkade tårarna.

Fem pallplatser

Trots missarna är Sverige dock fortfarande överlägset bäst i världen. I de fem inledande slalomtävlingarna har Sverige nio topp fem-placeringar. Tvåan Öster­rike har bara fem.

– Vi har en fantastisk bredd. Det var synd att Maria åkte ur i dag, men det har varit fantastiskt kul att vi har varit efter varandra i varje tävling. Det är fantastiskt när man vet att man tränar med ett av världens bästa landslag. Det är en väldig trygghet, säger Frida Hansdotter som tog andra raka fjärdeplatsen.

Av 15 pallplatser så här långt i slalom har Sverige tagit en tredjedel. Hansdotter har stått för fyra av dem. Pietilä Holmner en, när hon vann i Åre.

Tillsammans har de två tagit alla Sveriges topp femplaceringar.

– Det är många som gratulerar och tycker att vi gör det bra och frågar vad vi gör. Vi är absolut bäst teknikmässigt. Österrike är tuffa, det har bra bredd också men vi hänger absolut med där uppe nu, säger ”PH”.

Förbundskapten Fredrik Steinwall märker skillnad på hur de andra nationerna ser på Sverige efter succéstarten.

– Nu vill Österrike träna med oss för att se vart vi står. Det är skönt så att man inte alltid känner att man alltid måste jaga för att få matcha, säger han och fortsätter:

– Vi har hittat ett team som hjälper och pushar varandra och vi har höjt nivån så pass att är man med i toppen på våra träningar då hänger man med.

Shiffrin krossade alla

Mikaela Shiffrin vann överlägset i Zagreb, 1.68 före tvåan Kathrin Zettel och över tre sekunder före fyran Hansdotter. Men hon är fortfarande en poäng efter svenskan i slalomcupen.

– Jag tänker inte så mycket på cupen just nu. När jag åker bra kommer det är komma. Jag tänker mest på att åka bra just nu och försöka förbättra mig. Men den är viktig för mig. Det är det som motiverar mig mellan åken, säger hon till Sportbladet.

VÄRLDENS 5 FRÄMSTA SLALOMNATIONER

1. Sverige

9 topp fem-placeringar

Frida Hansdotter och Maria Pietilä Holmner

(Fem pallplatser)

2. Österrike

5 topp fem-placeringar

Nicole Hosp, Kathrine Zettel, Michaela Kirchgasser

(Fyra pallplatser)

3. USA

Fyra topp fem-placeringar

Mikaela Shiffrin

(Två pallplatser)

4. Slovenien

Tre topp fem-placeringar

Tina Maze

(Två pallplatser)

5. Norge

Två topp fem-placeringar

Nina Löseth

(En pallplats)

Följ ämnen i artikeln