Han voltade i slalomtävlingen

SPORTBLADET

”Kommer snurra på alla TV-kanaler för alltid”

1 av 2

Slalomåkare i all ära, Julien Lizeroux bjöd även på akrobatik i backen.

När fransmannen skulle starta gjorde han en framåtvolt – och fortsatte sedan att åka.

– Vad händer här? Vad händer? Utbrast kommentatorn Johan Ejeborg.

– Repris, repris! Ropade SVT:s expert Pernilla Wiberg.

För Julien Lizeroux blev avslutningen på världscupsäsongen inte så som han hade tänkt. Inför hemmapubliken i Meribel överraskade han alla när han bjöd på en framåtvolt direkt i starten. Fransmannen visade på både balans och styrka genom att därefter landa på skidorna, klättra upp några meter och sedan fortsätta loppet. Resultatmässigt var det dock kört, han tappade nästan 15 sekunder på uppvisningen.

– Sånt där brukar man se i parallellslalom när man har den här grinden framför sig. Han sätter brättena i för tidigt och gör en volt över. Det här kommer att vevas i all media ”forever”, säger Pernilla Wiberg.

”Kommer från freestylelandet”

När fransmannen själv tog sig till mixade zonen efter loppet var han inte alltför besviken.

– Du vet, jag kommer från ett ställe som brukar kallas för "freestyle”- och ”halfpipelandet”, jag bjöd på det här för alla mina vänner där hemma. Jag ville ge hundra procent nu när avslutningen för första gången var i Frankrike, säger Lizeroux.

SVT: Har du varit med om det här förut?

– I längdåkning och i parallellslalom, men aldrig i världscupen.

Dramatik i slalomcupen

I själva tävlingen hade tysken Felix Neureuther ett jätteläge att ta sin första seger i slalomcupen efter två raka andraplatser. Men en miss i första åket gjorde att tysken hamnade långt efter.

När sedan jagande Marcel Hirscher svarade för ett jätteåk i andra kunde han säkra segern i tävlingen samt passera Neureuther i slalomcupen.

Bäste svensk blev Andre Myhrer på en femteplats. Där bakom fanns Markus Larsson, 11, Calle Lindh, 13, Axel Bäck, 16 och Jens Byggmark, 17.

Mattias Hargin låg bäst av svenskarna efter första åket (7:a) men körde ur i andra.

ARTIKELN HANDLAR OM

Alpint