Svenskt silver i seglings-VM

Publicerad:
Uppdaterad:

När medaljläget kom i seglings-VM missade inte Josefin Olsson chansen den här gången.

Den 25-åriga sörmländskan tog silver i Laser radial i spanska Santander.

– Det känns så himla bra. Jag har väntat på den här medaljen och nu kom den äntligen, sade hon efter finalseglingen.

Josefin Olsson låg delad tvåa inför guldseglingen där de tio bästa gjorde upp om medaljerna. Nederländskan Marit Bouwmeester höll med en tredjeplats undan till guldet. Men bakom henne var det en svenska som vann kampen om silvret.

Josefin Olsson var sexa i mål – men hon hade både tjeckiskan Veronika Kozelska Fenclova och belgiskan Evi Van Acker bakom sig.

Första medaljen

Därmed var hennes första mästerskapsmedalj säkrad.

– Det blåste väldigt mycket, och var väldigt krabb sjö inne på medaljbanan. Jag kom i väg lite dåligt, men fick snabbt koll på tjeckiskan. Men efter första varvet hade belgiskan en ganska stor ledning så jag började sikta in mig på bronset.

Ett bra val på andra varvet av Olsson förändrade bilden. Tjeckiskan var avhängd, och föll från delad andra till femte plats. Och Van Acker fick också se sig passerad av Olsson.

– På andrakryssen öppnades en möjlighet att ta silvret och jag tog vara på den. Jag rundade före belgiskan inför sista länsen och hade koll på henne in i mål.

– Det känns så himla bra att jag lyckades hålla i det i dag och till och med ta silver. Jag är jättenöjd. VM här är två år in i fyraårsperioden mot OS, det har varit en kontrollpunkt. Så här långt ligger jag i bra fas med min satsning och jag ser fram mot de kommande två åren mot Rio nu.

Landar i Stockholm

Första väntar dock några dagar hemma i Stockholm innan det är dags för SM i Marstrand nästa helg.

– Medaljceremonin är avklarad och jag har fått mycket gratulationer. I kväll blir det nog medaljtårta vid middagen. Men det här landar nog inte förrän jag har kommit hem och får ta det lite lugnt, säger silverseglaren.

PETER WIKSTRÖM/TT

Publicerad: