Friidrott

EM-svensken om världsmästaren: ”Det är dopning”

Av: 

Erik Karlsson

SPORTBLADET

Zürich. Gångaren Andreas Gustafsson, 33, lanserar sig själv som ett okänt medaljhopp i EM. 

Samtidigt går han till rasande attack mot de ryska favoriterna. 

– Det är som US Postal Service med Lance Armstrong. Klart det är mycket dopning där, den saken är klar, säger han till Sportbladet. 

– Jag tror svenska laget har samma problem i andra grenar, svarar ryska lagets presschef Alla Glushenko. 

I vanlig ordning så är för de svenska landslagsgångarna en anonym tillvaro i den stora svenska truppen. Men rutinerade Andreas Gustafsson tror att det kan bli annorlunda efter onsdagens 20 kilometer. För första gången ser han sig själv som ett medaljhopp. Ett hopp som ingen annan räknat med.

– Jag gjorde en tävling på 10 kilometer för två, tre veckor sedan i San Diego där jag tränar. Det var en del mexikaner som är OS-gångare där och norrmannen Erik Tysse som kom femma på OS och flera andra OS- och VM-gångare och den tävlingen lyckades jag vinna. Alla hade bättre personbästa men jag slog personligt rekord med 45 sekunder, säger Gustafsson och fortsätter:

– Då var det 28 grader och hög luftfuktighet så jag har en minut till på milen och jag tror har har två, tre minuter på tvåmilen. Gör jag det så är jag med och slåss om medaljer.

Jämför med Lance Armstrong

De tuffaste konkurrenterna är ukrainare och ryssar. Just det ryska landslaget i gång har kantats av dopningsskandaler de senaste åren. Huvudtränaren Viktor Chegin fick sparken från sitt uppdrag nyligen när ytterligare en av hans världsmästare åkte fast för bloddopning.

– Det är 16-17 stycken i samma träningsgrupp som har åkt dit så alla vet vad det är för slags träningscenter de har där. Det är som US Postal Service med Lance Armstrong, säger Andreas Gustafsson.

– Klart det är mycket dopning där, den saken är klar, säger han.

Viktor Chegin må ha fått sparken från landslaget men han driver fortfarande träningscentret i Saransk där de flesta toppgångarna finns. Något som gör Gustafsson rasande:

– Han ska ju bara bort. De har en staty över honom i den där stan. De har ett jättestort OS-träningscenter och 20 miljoner kronor i bidrag för centret och det ska bort alltihop. Det är riktigt hemskt.

”Ryssarna dopade”

Tror du att du möter dopade gångare i EM?

– Ja, jag tror båda ryssarna… Världsmästaren på tvåmil (Aleksandr Ivanov) här han har nog dopat sig och är förmodligen dopad. Man får bara hoppas att de inte har dopat sig tillräckligt, haha.

Det måste vara jobbigt mentalt?

– Ja, jag har inte riktigt varit med och slagits om medaljer som jag är nu. Men skulle jag ta medalj på EM med två ryssar framför sig som man i stort sett vet är dopade då är det inte roligt.

När Sportbladet berättar om anklagelserna från Gustafsson för det ryska lagets presschef Alla Glushenko slår hon ifrån sig:

– Dopning är ett problem i hela världen och jag tror det svenska laget har samma problem i andra grenar så det är inte bara de ryska idrottarna, säger hon.

Har Ryssland extra stora problem med dopning inom gångsporten?

– Det ryska förbundet jobbar hårt mot dopning och det är därför vi inte gömmer några avstängningar, vi gör allt för att vara rena. Några förbund kanske inte jobbar så hårt som vi.

Varför tror du att de här anklagelserna från Andreas Gustafsson kommer precis före loppet?

– Det får du fråga honom.

ANNONS

Fynda kläder, skor och allt till träningen på Nikes vinterrea

Extern länk från Nike

Shoppa här

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Friidrott