”Bladerunner” vidare till semi på 400 meter

LaShawn Merritt: Önskar honom all lycka

DAEGU, SYDKOREA. Röster har höjts för att benamputerade Oscar Pistorius, 24, inte borde få vara med i VM.

I morse kvalificerade han sig för semifinal på 400 meter.

– Han har jobbat stenhårt. Jag vet inte hur hans proteser fungerar rent tekniskt, men han är här nu och jag önskar honom all lycka, säger regerande mästaren LaShawn Merritt.

LaShawn Merritt vann guld både i OS 2008 och VM 2009, men amerikanen hade inga problem att saxa sig igenom den mixade zonen efter att ha haft överlägset snabbaste tid, 44,35, i försöken.

Trots Merritts comeback efter dopningsavstängning handlade dessutom de flesta frågor om en annan löpare – sydafrikanen Oscar ”Bladerunner” Pistorius, som som saknar underben och i stället springer med kolfiberproteser.

Kritiska röster har höjts för att Pistorius inte borde få vara med i Daegu. Bland annat sa Dr Ross Tucker, lärare på universitetet i Kapstaden, inför mästerskapet:

– Det här är mer som Formel 1 än friidrott. Man kan pilla med utrustningen och skaffa sig ett fartövertag. Är det det vi vill? Jag tycker att Pistorius har en enorm fördel.

LaShawn Merritt har dock inga problem med att Pistorius finns med i startfältet.

– Han sprang en tid som kvalificerade honom att få vara med. Han har ett fantastiskt hjärta och jag önskar honom all lycka. Han är välkommen, säger Merritt.

Efter mängder av tv- och radiointervjuer kom till slut Oscar Pistorius till den mixade zonen.

– Jag har jobbat extremt hårt för att ta mig hit. Det var helt fantastiskt att springa i dag, säger han.

Pistorius slutade trea i sitt heat på tiden 45.39 och hade 14:e bästa tid i försöken. Han såg lättad ut efter loppet och bugade till publiken.

– Det har varit ett stort tryck på mig och så blir det i morgon också, säger Pistorius.

Semifinalen på 400 meter avgörs 13.00 på måndagen. Finalen är 14.45 på tisdagen.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN