Alpint

”Jag litar inte på mig själv när jag åker”

Av: 

Kristoffer Bergström

Jenny Modin

SPORTBLADET

Här är anledningen till Maria PH:s storslalomflopp:

För drygt en månad sedan drog hon på ”panikläger”, rev upp taktiken och har ännu inte hunnit bemästra den ändrade åkstilen.

– Jag är inte hemma. Jag litar inte på mig själv när jag åker, säger hon.

Förra vintern var hon världssexa i storslalom och hade med små förbättringar kunnat komma till årets VM-storslalom som favorit.

I stället kom Maria Pietilä Holmner ofärdig. Hon kom med en taktik hon tränat på i en månad och blev 22:a.

– Jag är som ingenstans när jag åker. Jag kämpar på träning och försöker bli glad för varje sväng som sitter. Sedan hoppas jag bara att det blir fler svängar, säger hon.

Helt ny teknik

I december kallade tränaren Rudi Soulard till sig Maria för att diskutera säsongsöppningen. Han hade granskat rivalernas rakare stil och tillsammans enades de om att Pietilä Holmner kanske kunde bita sig kvar i toppen ett tag, men i längden var den runda åkningen som lett henne dit för svag.

Så ett läger bokades in i österrikiska Ramsau i början av januari. Två tränare, en åkare, en helt egen backe och en ny teknik.

Att VM i stort sett kom i kläm fick kvitta.

– Vi satte rakare banor och hon började förstå. Den trygga, runda storslalomen är inte lika modern. De andra, som Tessa Worley och Viktoria Rebensburg, kör kortare väg och har mycket mer studs i åkningen, säger Soulard.

”En lång process”

När är hon så inne i den nya stilen att resultaten kommer?

– Det kommer inte på några dagar och nu är det bara två tävlingar kvar för säsongen. Men det känns bättre på träning. Annorlunda. Om man fastnar i sin sving i golf och ändrar tar det ibland ett till två år innan man vinner igen. Det här är också en lång process. Slalom är en gren där det går fort, i storslalom tar det längre tid.

Maria PH är optimistisk trots resultaten och vill inte blåsa upp Soulards förändringar.

– Det är inte som att jag ska testa att åka baklänges. Men har man fel tajming är man jättelångsam och jag har inte hittat tajmingen än, säger hon.

ANNONS EXTERN LÄNK

Reka och hitta dina favoritspel på Oddset! Spel på lag och ligor från världens alla hörn. Till Oddset. Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Alpint

ÄMNEN I ARTIKELN

Alpint