”Jag tänkte varje dag på vad jag åt”

VM i Åre 2019: Charlotta Säfvenberg om hälsoproblemen och den långa vägen tillbaka: ”Gick alldeles för långt”

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

ÅRE. För två säsonger sedan åkte Charlotta Säfvenberg ur landslaget. 

Nu berättar hon om hälsoproblemen och den hårda vägen tillbaka. 

– Man påverkas ju mycket av sociala medier, det gjorde jag också och det gick alldeles för långt, säger 24-åringen. 

Charlotta Säfvenberg har i hård konkurrens varit den bästa åkaren bakom Frida Hansdotter och Anna Swenn-Larsson den här säsongen. Med en 13:e och en 14:e plats i världscupen tog hon en plats i VM-truppen. 

Men vägen hit har varit lång för den 24-åriga debutanten. Redan 2015 gjorde hon sina bästa resultat i världscupen med två raka tiondeplatser.

”Jag grät”

Sedan försvann Säfvenberg som nu berättar om problemen som ledde fram till att hon åkte ur landslaget. 

– Jag hade lite problem med den mentala biten och med kosten. Sedan skadade jag mig i foten och tävlade inte så mycket den säsongen, säger Säfvenberg och fortsätter: 

– Man påverkas ju mycket av sociala medier, det gjorde jag också och det gick alldeles för långt. Jag tänkte varje dag på vad jag åt och det var för lite med tanke på vad jag utsatte kroppen för fysiskt. Det går bra till en början, jag gjorde ju mina bästa resultat då, men sedan kommer man till en punkt då det inte fungerar längre. 

Vad var det som fick dig att inse att du behövde hjälp? 

– Det var väl mina tränare som sa till mig rakt ut att det här fungerar inte längre, och jag grät. Sedan har det varit kämpigt och det har gått upp och ner. 

Vad fick du för hjälp? 

– Jag har haft mina föräldrar och en mental coach som jag haft sedan jag började i juniorlaget och han har stöttat mig otroligt mycket. Sedan har jag gjort mycket själv. 

Fick du ingen stöttning från landslaget? 

– Jo, men sedan skadade jag foten och det är ett känsligt område. Jag måste ju vilja förändra själv för att det ska bli en förändring.

Foto: Vilhelm Stokstad / TT / TT NYHETSBYRÅN

”Ångrar ingenting”

Säfvenberg har förändrats och de två senaste säsongerna känner hon sig fri från ohälsosamma tankar. Men de är också dessa säsonger hon stått utanför landslaget och det har varit långt ifrån enkelt. 24-åringen har fått fixa allt från träning till resor och boende på egen hand. 

– Det har varit jättetufft, lärorikt, intressant, spännande. Jag ångrar ingenting för jag har lärt mig så sjukt mycket om mig själv och vad som krävs för att nå toppen och vad alla runt omkring oss gör varje dag nu när jag suttit hemma och meckat ihop allting själv.

”Omöjligt att plocka bort mig”

Säfvenberg började med att på egen hand ta sig till Fis-tävlingar och gjorde bra resultat där. Sedan fick följa med på europacuptävlingar och så småningom också någon världscup. 

– Jag tyckte att jag gjorde en bra säsong då men kom inte med i landslaget så då blev det ännu en utanför. Förra säsongen var det omöjligt att plocka bort mig för jag hade gjort bättre resultat än de andra tjejerna på europacupen så då var jag tillbaka. Det låter enkelt, men det har varit mycket tårar, svett och slit. Jag har många gånger undrat om det har varit värt det, men det har det så klart varit. 

Vägen har varit långt. Men nu står Säfvenberg i Åre redo för sitt första VM när slalomen avgörs på lördag. 

– Jag har drömt om det här jättelänge och det är kul att få göra det på hemmaplan med familj och vänner på plats. Jag brukar tycka att det är extra press, men nu känns det bara som ett stöd, säger hon och fortsätter: 

– Jag har som mål att vara topp tio. Jag brukar inte ha resultatmål, men nu har jag det och det betyder kanske att jag är redo. 

Publicerad:

LÄS VIDARE