Förbud mot hjälm – utan anledning

avPelle Strandman

SPORTBLADET

"Inger en falsk trygghet"

Foto: Bildbyrån

Handbollsmålvakten Joakim Svensson har drabbats av flera hjärnskakningar men får ändå inte spela med hjälm.

Frågan är bara: Varför?

– Jag kan inte svara på det, säger Svenska Handbollförbundets tävlingschef Ralf Lundberg till Sportbladet.

Det var efter en match i Valle Open som allsvenska HK Countrys målvakt Joakim Svensson, 33, fick klart för sig att det är strängt förbjudet att spela handboll med hjälm.

I en intervju med P4 Skaraborg förklarade den förre IFK Skövde-spelaren att han trots ett flertal tidigare huvudskador var tvungen att spela utan någon form av skydd på huvudet.

– Några hjärnskakningar har det blivit. Kanske en fem, sex, sju stycken och några av dem har varit relativt jobbiga med att det blivit minnesförluster, säger han till radiostationen.

"Jäkligt olyckligt"

Svenska Handbollsförbundets tävlingschef Ralf Lundberg reagerade med bestörtning när han fick höra om regelbrottet men tror inte att det kommer upprepas.

– Det var ju jäkligt olyckligt, säger han till Sportbladet.

– Det var inte bra att det blev så. Men i seriematcher har vi så kvalificerade domare så det kommer nog inte bli så igen. För man får inte spela med hjälm.

Lundberg hänvisar till det Internationella Handbollsförbundets (IHF) reglemente som utgår från forskning som påvisar att hjälm inte hjälper mot handbollsskott mot huvudet.

– Den här killen (Joakim Svensson) har haft sex hjärnskakningar och han har fått minnesförluster. Han sa då att han blivit lite nojig. Men det inger bara en falsk trygghet. Dessutom hör föräldrar av sig och vill ha dispens för hjälm till sina barn i förebyggande syfte. Men det finns ingenting i dag som stödjer hjälmens funktion för en handbollsmålvakt.

Kan bli påföljd från IHF

Det känns svårt att komma på argument för varför man inte skulle få spela med hjälm?

– Jag kan väl hålla med om det. Jag fick frågan om varför det är förbjudet och jag sa att ”jag kan inte svara på det”. För vi har inte varit med och tagit det beslutet.

Kan det bli ändring på regeln i framtiden?

– Vi har inte ens diskuterat om att ta detta till vår förbundsstyrelse och om det skulle bli aktuellt är det mer en kommittéfråga än en tjänstesmannafråga.

Skulle Svenska Handbollförbundet kunna få någon påföljd om det tilläts att spela med hjälm?

– Ja, det tror jag. Jag är inte hundra på det, men det skulle sprida sig blixtsnabbt om vi skulle göra ett undantag. Då skulle vi nog ganska så snabbt kunna få höra det, i så fall från IHF.

ARTIKELN HANDLAR OM