”Klädde på kroppen – efter dödliga skotten”

Publicerad:

SPORTBLADET

Nya uppgifter om sista minuterna: Misshandlades och sköt innan mordet

Reeva Steenkamps och Oscar Pistorius.
Foto: TT
Reeva Steenkamps och Oscar Pistorius.

Nya uppgifter väcker frågor kring Reeva Steenkamps sista minuter i livet.

I en ny bok påstås att 29-åringen hade skotthål från en luftpistol och sår från ett cricketträ på kroppen.

Dessutom misstänks friidrottsprofilen Oscar Pistorius ha klätt på Steenkamps kropp efter de dödliga skotten.

Det är engelska The Sun som publicerar exklusiva utdrag ur nya boken ”Oscar vs The Truth”, skriven av rättsmedicinska experterna Thomas och Calvin Mollett. Där framkommer, förutom nya uppgifter, också en av rad bilder från utredningen av Reeva Steenkamps död som aldrig tidigare publicerats.

”Var ett rent helvete”

Bröderna Mollett går så långt att de påstår sig kunna bevisa att den 29-åriga modellens sista timmar i livet var ett ”rent helvete” med en strid om liv och död.

– Om du studerar platsen, kaoset, den totala bevisningen, skadorna på dörren och de många oredovisade skadorna på Revas kropp och kopplar det till vad grannarna hörde kan du bara dra slutsatsen att hennes sista minuter i livet var ett rent helvete. Trots det frågades aldrig Oscar ut om något av det här under rättegången. Polisen dokumenterade allt som pågått men utredarna verkar inte ha undersökt hur något av det här hände. Det är helt otroligt, säger Thomas Mollett till The Sun.

Författarna lyfter också en rad omständigheter som aldrig berördes eller förklarades under rättegången. Bilder från utredningen, som nu publiceras i boken, visar bland annat ett ingångshål från ett luftpistolskott på Steenkamps kropp och på modellens rygg återfinns sår som matchar Pistorius cricketträ, som också hittades på mordplatsen. Bröderna Molletts ifrågasätter också varför svarta säckar och tejp låg intill Reeva Steenkamps kropp.

”Är inte logiskt”

Oscar Pistorius har själv hävdat att han använde cricketträet för att slå in den låsta dörren till toaletten där hans flickvän låg död efter att han skjutit henne med fyra skott – enligt egen utsago efter att ha misstagit henne för en inbrottstjuv. Carice Stander, dotter till fastighetskötaren som var först på plats efter Steenkamps död, förklarade i sin tur påsarna och tejpen med att materialet användes för att försöka stoppa Steenkamps blodflöde.

– Skulle någon vettig person verkligen använda en svart plastpåse för att stoppa en blödning? Det är helt enkelt inte logiskt, säger Thomas Mollett utan att gå in på vad bröderna tror att platspåsarna skulle användas till.

Ytterligare en märklig detalj bröderna avslöjar är att den svarta topp Reeva Steenkamp bar när polisen kom till platsen måste ha trätts på hennes kropp efter att hon avlidit.

– Reeva kan inte ha burit den svarta toppen när Oscar bar ner henne för trapporna efter skotten. Den måste ha trätts på efteråt. Vi kan inte säga när och varför han bestämde sig för att klä på henne men vi kan slå fast att hon definitivt inte bar den när hon dog.

”Inga märken efter skotten”

– Det finns inga märken i toppen efter skottet som gick in i hennes höft, trots att det är en lång topp. Det finns inte heller några märken efter skottet som träffade henne i bröstet. Och det är väldigt lite blod på toppen som hade varit dränkt i det om hon burit den när hon blev skjuten.

Trots det är toppen sönderriven på höger sida vilket, enligt författarna, tyder på någon typ av strid.

Oscar Pistorius friades från mord men dömdes vid rättegången 2014 för vållande till annans död efter de fyra dödliga skotten mot sin flickvän Reeva Steenkamp i februari 2013. En dom som senare överklagades och i december 2015 ändrades till mord.

Publicerad:

LÄS VIDARE