Stora ilskan mot nya F1-reglerna

Av: Anna Andersson

Publicerad:

Ecclestone: Kvalet är skit

Det nya kvalet skulle skapa spänning.

Istället blev det tvärtom.

– Det är sent skräp, säger Mercedes stallchef Toto Wolff.

Inför premiären ändrades kvalsystemet, efter en inkörningsperiod i varje kvalomgång försvinner den långsammaste föraren efter 90 sekunder. Flera av teamen hade problem med tajmingen, däcken räckte inte och det slutade med att ingen förare körde de avslutande fyra minuterna.

– Det är rent skräp, det är för svårt att hänga med och en pyspunka på slutet när ingen kör, säger Mercedes Toto Wolff.

– Jag är den första som säger att vi inte ska nedvärdera sporten, men min åsikt är att denna lösning inte är bra.

Skit sa Ecclestone

Ferraris Kimi Räikkönen och Sebastian Vettel, som hade placeringarna tre och fyra valde att inte ens utmana Mercedes eftersom de ansåg att det var viktigare att spara däcken till morgondagens race.

– Det var skit, säger Bernie Ecclestone.

– Men det är det vi har till dess att vi kan ändra det igen.

Och det kan bli en snabb ändring, den trefaldige världsmästaren Niki Lauda, som numera arbetar för Mercedes tänker samla stallcheferna för att få till en lösning redan till nästa deltävling om två veckor.

– Jag har aldrig varit med om något liknande. Att ändra kvalet var det största felet som sporten har gjort. Det värsta är att jag till slut inte visste om hag skulle klappa Toto på axeln och fira första startled eller inte? Ingen visste när det var slut. All spänning är borta, säger österrikaren till motorsporttotal.

Inte vänta en sekund

Därför har han redan börjat arbeta för en förändring.

– Jag har pratat med Christian Horner ( Red Bull) och alla stallchefer ska mötas i morgon och bestämma oss för att vi ska be FIA och Bernie Ecclestone att ändra tillbaka kvalsystemet. Det finns ingen anledning att ha detta kvalet. Vi får inte vänta en sekund på att ta det beslutet, vi måste ha tillbaka det gamla kvalet till loppet i Bahrain.

Den deltävlingen avgörs om två veckor.

Publicerad: