Sverige och USA drömmer om ny Borg

Foto: Bjorn Fratangelo, och John McEnroe.
SPORTBLADET

Mats Wilander anser att det behövs en ny Björn Borg i svensk tennis.

I USA finns han redan. Bjorn Fratangelo, 22, är en av spelarna som kan återge stormakten sin forna glans.

– Vi behöver absolut fler Bjorn där ute, säger John McEnroe.

När Mats Wilander och John McEnroe drabbade samman i Davis Cup 1982 tog det sex timmar och 22 minuter innan amerikanen kunde slå in matchbollen. I veteranturneringen Kings of Tennis i Stockholm på torsdagen kommer det att gå åtskilligt snabbare.

De förra världsettorna har passerat 50 och är aningen stelare än för 30 år sedan – men de är ändå långt större namn än dagens toppspelare i respektive hemland.

Stormakten USA har för närvarande inte en enda herrspelare bland de tio främsta på världsrankningen – John Isner är elva – och är inte i närheten av titlarna i de största turneringarna.

– När tennis blev en olympisk sport ändrades saker och ting. Fler länder lade ner mer arbete och större resurser på att bli bra. I USA var vi bortskämda. Våra största talanger gick till andra sporter, som amerikansk fotboll och basket. Vi skulle kunna prata om det i timmar men i slutändan handlar det om att göra sporten tillgänglig för fler människor. Om man ger fler barn chansen att testa kommer vi att få fler amerikaner i toppen, säger McEnroe till TT.

"Finns möjligheter"

Amerikanen, en gång Björn Borgs värste konkurrent och numera expertkommentator, tror dock på en ljusning för tennisen i USA.

– Det finns ett tomrum att fylla bakom de fyra stora (Novak Djokovic, Andy Murray, Roger Federer och Rafael Nadal). Det finns möjligheter, en öppning att slå sig in. Vi har en handfull spelare som alla kommer att nå åtminstone topp 50. Som till exempel (80-rankade Taylor) Fritz. Och det finns andra som har förutsättningarna men som är oslipade. Förhoppningsvis kan någon av dem vinna några majors och öka intresset för sporten, säger han.

Ett av hoppen är 149-rankade Bjorn Fratangelo, namngiven efter den förre svenske superstjärnan.

– Jag såg honom spela mot Djokovic i Palm Springs och han var i zonen ett tag. Vi behöver absolut fler Bjorn där ute, även om de är amerikaner, säger McEnroe.

TT: Och så har ni Tennys, Tennys Sandgren..?

– Jag känner inte till Tennys. Är det en kille eller en tjej?

TT: Det är en kille, rankad 242.

– Han borde jobba med sin... tennis.

Behövs ett "freak"

När Mats Wilander diskuterar situationen i Sverige går tankarna i samma banor: de största talangerna väljer andra idrotter.

Den förre förbundskaptenen menar att det behövs en ny blågul pionjär.

– Vi behöver ett "freak", eller vad säger man? En dåre. En ny Björn Borg, en spelare med den inställningen: "Det är bara att flytta på sig för här kommer jag", säger han.

Wilander anser att svensk tennis haft enorm otur med Robin Söderlings sjukdom och Joachim "Pim-Pim" Johanssons skador.

– Robin var den killen. "Pim-Pim" hade kanske också kunnat bli den killen. Vi hade två spelare men fick inte använda dem, fick inte utväxlingen. När Robin slog Nadal och Federer i Franska var det attraktivt att spela tennis, även för de största talangerna, men sedan tog det slut.

Även Wilander tror på en ljusare framtid.

– Vi har tillräckligt många ungdomar som spelar tennis. Är det någon som tar steget tror jag att det kommer fler bakom. Då löser det sig på ett naturligt sätt. Jag tycker att det börjar hända lite nu ändå, med Ymer-bröderna, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM

Tennis