"Tittarsiffrorna kommer att öka"

Norske landslagschefen om skandalerna

Först Martin Johnsrud Sundby och nu Therese Johaug.

Det fullkomligt haglar dopningskandaler kring det norska skidlandslaget.

Men landslagschefen Vidar Löfshus håller god ton.

Det har varit några tunga veckor för norsk skidåkning med två högprofilerade dopningsfall.

I en intervju med Expressen öppnar Norges landslagschef Vidar Löfshus upp om hur det norska landslaget hanterat situationerna och om han inte borde avgå.

– Ja, det är en bra fråga. Det har skett fel med Martin, det har uppenbarligen begåtts nya fel med Therese. Det är kris för norsk längdåkning, kanske även internationellt – och det är väldigt beklagligt.

Tar avstånd från astmakritik

I båda fallen har skuld lagts på landslagsläkarna som varit inblandade och man har själva valt att kritisera sin egna rutiner.

Dock tar Löfshus avstånd från uppgifterna om att norska landslagsåkare skulle rekommenderats att ta astmamedicin – trots att de var friska.

– Det där än en gång bara ett påstående. Vi medicinerar aldrig friska utövare. Och nu har det tillsatts en granskningsgrupp som ska reda ut allt detta.

En hel del gråzoner

Löfshus understryker att man håller sig till norsk idrotts och Wadas riktlinjer och att i de fall norska skidåkare rekommenderats astmamedicin så har det varit som läkarordinerad behandling.

Han medger dock att det finns en del gråzoner kring förbundets agerande och säger skämtsamt att all uppståndelse på kort sikt kan innebära ett lyft publikmässigt.

– Jag är säker på att tittarsiffrorna kommer att öka i vinter, i alla fall i Norge.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.