Northug: ”Det som är skrämmande”

SPORTBLADET

Uttalar sig för första gången om Johaug-skandalen

Det blåser kring norsk skidåkning.

Stjärnan Petter Northug tränar utanför det norska skidlandslaget, men är övertygad om att den senaste tidens händelser med Therese Johaugs dopningsfall kommer att påverka även honom.

– Det kan hända alla. Och det är det som är skrämmande, säger han in en intervju med VG.

Det har varit en tuff sommar och höst för norsk skidåkning. Först stängdes Martin Johnsrud Sundby av två månader för felaktigt bruk av den tillåtna astmamedicinen Ventoline. Sedan blev det känt att Therese Johaug testades positivt för bruk av den anabola steroiden clostebol, som hon fått i sig genom en kräm som hon använt för sin spruckna läpp. Krämen hade hon fått rekommenderad av landslagets dåvarande läkare Fredrik S Bendriksen.

Under debatten och kritiken som följt kring norsk skidsport har en av landets största stjärnor Petter Northug , som satsar själv utanför norska skidlandslagets träningsgrupp, förberett sig inför kommande säsong. Norska tidningen VG har träffat honom i samband med ett läger i italienska Val Senales, där han tränar med sina bröder Tomas och Even.

Det är första gången som Petter Northug kommenterar den senaste tidens turbulens.

– Det påverkar sporten. På så sätt att det påverkar alla längdskidåkare oavsett om du är elitidrottare på den högsta nivån eller en sex-, sju- eller åttaåring med förebilder som drabbas, så det påverkar alla tyvärr. Men nu är man där man är, så det handlar för sporten om att få tillbaka det förtroende som den har haft. Frågan är hur lång tid det tar, om vi alls kan klara det, eller om det går fortare än vi tror. Det är sådana svar man inte sitter på, säger Petter Northug till VG.

Har du någon gång tänkt att det skulle kunna hända dig?

– Ja, det är sådant som man tänker. Man tänker att det kan hända alla. Och det är det som är skrämmande. Så det är en väckarklocka. Det är en stor ögonöppnare. Man blir mer noga känner man själv. Man blir rädd för att något sådant ska ske. Det är det man tänker, säger Petter Northug.

Foto: Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix / TT
Petter Northug tränar i italienske Val Senales.

Spänd på reaktionerna

Petter Northug, som själv varit med om särskilda omständigheter då han inför VM i Falun 2015 tog sig tillbaka efter att ha åkt fast för rattfylla, är inställd på att det blir en speciell säsong för de norska åkarna.

– Det blir det garanterat. Det som har hänt kommer att påverka sporten som vi sysslar med. Och det kommer att påverka publiken som åker dit vi ska tävla, det är de mest hängivna som följer med på allt. Så man är spänd på reaktionerna. Vi vet inte vilka reaktionerna kommer att bli, säger Petter Northug som är beredd på att det kommer blir en annorlunda start i världscupen i Ruka i Finland då det kommit en hel del finska reaktioner under veckorna som varit.

– Man åker dit men en annan känsla än man har haft tidigare. Så är det för min del i alla fall, säger han.

Dagarna i Val Senales är fyllda av tuff träning tillsammans med bröderna, som alla tre har tankarna på VM i Lathis i vinter. Petter Northug tror att yngste brodern Even får sitt genombrott i början av nästa år och kommer med i VM-diskussionerna.

– Vi trivs med att träna och syssla med längdåkning och vi trivs med att göra det tillsammans. Jag har stor erfarenhet och jag försöker att dela med mig mycket till dem, säger Petter Northug, som tagit med brodern Tomas i sitt privatlag då han inte blev uttagen till norska landslagets sprintlag.

Under dagarna i Val Senales har bröderna försökt att avskärma sig från debatten kring norsk skidåkning även om det har varit svårt.

Känner sig inte misstänkt

– Du påverkas av vad som händer. Men på samma gång, har jag försökt säga till Tomas och Even när vi är tillsammans, att vi inte får låta allt komma åt oss. För det har varit hysteri och det är hysteri. Och då handlar det om att under denna period, när det närmar sig säsongsstart, att inte låta sig distraheras alltför mycket av vad som händer på utsidan. Men får fokusera på sina uppgifter. Det är vad du kan göra för att åka snabbare på skidorna för vintern. Det är vårt fokus, svarar Northug.

Han har talat med sina kompisar i landslaget. Både under träningspass i Norge och på glaciären i Val Senales.

I intervjun uttalar han sig dock inte skuldfrågan eller sakfrågor kring Therese Johaug.

Känner du dig misstänkliggjord för att du är en norsk åkare?

– Nej, säger Petter Northug.