”Försöker tänka att jag inte är så överlägsen...”

SPORTBLADET

Sarah Sjöström sopar banan med allt motstånd i världen inför OS.

Så hur tänker 22-åringen som hela Sverige ser som det största guldhoppet när det nu börjar närma sig?

– Jag försöker tänka att jag inte är så överlägsen, säger hon.

Sarah Sjöström sa inför SM att hon tänkte simma snabbt. Och när hon säger det brukar det gå undan. Ett världsårsbästa på 200 frisim och ett nästan-världsrekord på specialdistansen 100 fjärilsim senare har det gjort precis det – och de skyhöga förväntningar som finns på stjärnan blir bara större och större inför OS.

55,94 på 100 fjärilsim var tre tiondelar ifrån hennes egna världsrekord och öppningslängden på 25,85 var hennes snabbaste i karriären.

– Man kan inte öppna hårt på ett OS om man inte är van vid det så nu passar jag på att träna på det, säger hon glatt efter SM-guldloppet.

Tiden innebar också att hon nu simmat en handfull lopp i år på distansen som varit snabbare än den som är den näst snabbaste fjärilssimmaren i världen.

”Vem – eller vad – ska egentligen kunna hindra Sjöström för att ta hem guldet på 100 fjäril?” är en fullt rimligt fråga.

Och ni som undrar hur 22-åringen tacklar pressen som finns på henne inför sitt tredje OS verkar kunna luta er tillbaka. Sjöström ser avslappnad och harmonisk ut, och höga krav har hon ju haft på sig sedan hon var i de unga tonåren.

”Kan klara av pressen”

– Jag vet att jag har varit ett stort medaljhopp i alla tävlingar de senaste åtta åren så jag är ganska van. Och jag har erfarenhet av att det gått både bra och dåligt. Alla tävlingar sedan senaste OS har varit väldigt framgångsrika för mig, så jag vet att jag kan klara av pressen, säger Sjöström.

Ni som minns OS i London för fyra år sedan kommer säkert ihåg en tårögd Sjöström, som missade medalj efter att ha fått förberedelserna förstörda av halsfluss. Den här gången känns dock allting helt annorlunda.

– Förberedelserna har gått så himla bra. Jag gör allting bra på träningen och missar ingenting, jag har inte ont någonstans och har inte varit sjuk någonting på flera år faktiskt. Hela vägen mot det här OS:et har känts så mycket bättre än de andra. Det har varit roligare, bättre och allting. Så himla kul, säger hon.

Vad har du dragit för lärdomar från förra OS?

– Jag lärde mig att det handlar om mer än att bara träna. Träna hårt kan vem som helst göra, det är inga konstigheter, det är nästan lätt att träna hårt…

Så...?

– Jag har lärt mig att leva på ett annat sätt. Allting runt omkring fungerar mycket bättre. Jag stressar inte, vilar mer och äter bättre mat.

Det har inte blivit någon svensk OS-medalj i simning sedan 2000. Mycket talar för att Sjöström kan bryta den dystra trenden.

”Gått så grymt bra”

– Jag blir inte jätteglad om det inte blir någon medalj. Det finns en medalj jag verkligen vill komma hem med, det ska man inte ljuga om, och det är på 100 fjärilsim. Den distansen har gått så grymt bra nu senaste året och jag hoppas att formen håller i sig. Där känner jag mig verkligen självsäker.

Hur mycket tänker du på det guldet?

– Klart jag tänker på det ibland. Men jag försöker också tänka att jag inte är så överlägsen på 100 fjärilsim, utan tänka att jag ligger väldigt jämt med de andra. Det är så små detaljer som behövs för att vinna och jag vet att det är många som kommer att lyfta sig enormt mycket till OS. Det har inte jag gjort än, men jag hoppas kunna göra det den här gången. Det blir tredje gången gillt liksom.

ARTIKELN HANDLAR OM