Franska hyllningen till Lagerbäck

SPORTBLADET

"Har stor respekt för det som han lyckats göra"

1 av 2 | Foto: Lagerbäck imponerar på Deschamps

PARIS. Näste man i hyllningskön till Lars Lagerbäck: Didier Deschamps.

Frankrikes förbundskapten är imponerad av Islands svenska tränare.

– Jag har stor respekt för vad han har lyckats uppnå med det isländska laget och det han gjort för att vara i kvartsfinalen, säger Didier Deschamps.

Som Sportbladet berättat är det två väldigt olika filosofier som möts på söndag. Lars Lagerbäcks raka 4-4-2 med ständigt samma elva mot Didier Deschamps system som kan variera både vad det gäller uppställning och spelartyper.

Didier Deschamps känner till Lars Lagerbäck sedan tidigare.

– Ja, jag känner till honom, för han var tränare för ett annat landslag tidigare (Sverige, Nigeria). Han har implementerat en gameplan som fungerar bra med de spelare som han har till sitt förfogande. Det innebär att de isländska spelarna är väldigt effektiva, de spelar ett rakt 4-4-2 med två centrala anfallare, säger Didier Deschamps och skjuter till:

– Hatten av för honom. Det är inte enkelt att implementera en formation och ha ett sådant effektivt lag.

Ser fördelar med att ändra

Han själv är inte lika tydlig i sin speltidé.

–  Jag använder olika formationer. Baserat på vad jag vill uppnå, när jag känner till alla olika element inför en match, motståndarna, deras sätt att spela, fotbollen som vi vill spela och jag kan ändra uppställning, säger han.

Det franska landslaget höll en tidig presskonferens inne på Stade de France på lördagen. Spelarna kommer dock inte att få träna på EM-arenan, som brukligt dagen före match, i syftet att spara gräsmattan. Något som fick den franska pressen att undra hur det förändrade upplägget påverkade dem.

Förbundskapten Didier Deschamps och lagkapten Hugo Lloris fick lämna lagets bas i Clairenfontaine - en resa som normalt tar en timma en väg.

Men Deschamps avslöjade att de hade fått en ovanligt kort resa den här gången.

– Polisen gav oss en helikopterfärd, så vi slapp tillbringa väldigt lite tid på motorvägen. Jag tror inte ni hade sett Hugo Lloris här på presskonferens annars på morgonen, säger Didier Deschamps.

”De är inte här av en slump”

Och hans målvakt verkar har gjort hemläxan.

– Island inte är här av en slump. Island förverkligar ett stort äventy, de har gjort det fantatsiskt bra från början. Vi har studerat dom den här veckan, vi respketerar dom och vi har sett deras match mot England, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM