15-åringens jättehopp – åtta genom tiderna

SPORTBLADET

Ökade personbästat – med 45 centimeter

1 av 2 | Foto: Kim Gudmand DECA Text&Bild

På Världsungdomsspelen i Göteborg stod 15-åriga Tilde Johansson för ett jättehopp.

Längdhopperskan fick till ett hopp på 6,50 – vilket är åttonde bäst i Sverige genom tiderna.

– Jag har känt att jag haft väldigt långa längder och det har känts bra på träningen, säger Tilde Johansson.

För närvarande pågår Världsungdomsspelen i Göteborg. Under spelens första dag presenterade sig Tilde Johansson, 15, på allvar.

Efter att ha vunnit 300 meter häck på nytt mästerskapsrekord stod Tilde Johansson för ett jättehopp i längdhoppet. Falkenbergstjejen, som tidigare hoppat som bäst 6,05 meter, ökade sitt personliga rekord med 45 centimeter. Det sedan hon fått till ett hopp som nådde 6,50 meter.

– Jag fick en väldigt bra ansats som satt väldigt bra. Sen träffade jag inte riktigt bra på plankan, jag var typ en tålängd in så det var inte perfekt på plankan men uthoppet blev väldigt bra ändå. Jag tyckte det såg rätt långt ut, 6.30 eller nåt sånt trodde jag. Sen skrek speakern ut när han såg att det var 6,50. Så det var häftigt, säger Tilde Johansson.

Klarade kvalgränsen – är för ung

Hur känns det att ha hoppat 6,50?

– Det känns väldigt bra. Jag har haft som mål att hoppa sex meter den här säsongen. Men det klarade jag för två veckor sedan. Så i denna tävlingen ville jag slå det. Jag har känt att jag haft väldigt långa längder och det har känts bra på träningen.

Sajten friidrott.se skriver att Johanssons hopp innebär att hon är delad åtta genom tiderna – bland svenska seniorer. Hoppet innebär även att hon klarade kvalgränsen till ungdoms–EM i Tbilsi om en och en halv vecka. Ett mästerskap som Tilde Johansson dock är för ung för.

– De skickar inga 15-åringar. Så jag får inte åka med men det är ändå kul att ha klarat kvalgränsen. Det kommer ju många fler mästerskap.

Uttagen till elitlägret – i fotboll

Noterbart är att Tilde Johansson inte enbart är en stor talang inom friidrott. Även inom fotboll ses 15-åringen som ett stort löfte – där hon den här säsongen gjort 23 mål under säsongens 10 första omgångar i halländska division 3 och var uttagen till elitlägret för 15-åringar.

– Jag blev uttagen till elitflick ju men det var samtidigt som detta, så jag valde bort elitflick den här gången. Jag vill hålla på med båda så länge det går, förklarar Johansson.

Hoppet på 6,50 innebär att Tilde Johansson är årstvåa i Sverige, efter Khaddi Sagnia, och att hon tangerade Erica Johanssons rekord från samma ålder.

ARTIKELN HANDLAR OM

Friidrott

Längdhopp