Dahlby utslagen i dubbeltrappkvalet

Reporter: Malin Wahlberg

Publicerad:
Uppdaterad:

RIO DE JANEIRO. Tandproblem, njurstensanfall och katastrofförhållanden – OS blev inte vad Håkan Dahlby hoppats.

Efter kvalfiaskot vred sig dubbeltrappskytten i smärtor.

– Jag har så ont att jag inte kan stå, säger han.

Håkan Dahlby togs ut till OS efter ett omdebatterat beslut. 50-åringen trodde inte att han skulle få åka till Rio, men när SOK bytte Sveriges kvotplats från gevärsskytte till dubbeltrapp fick han chansen.

– Tur i oturen för mig, vad ska jag säga? Det är fruktansvärt, jag hade också blivit jätteledsen om någon hade tagit min plats, sa han inför tävlingen.

OS blev dock inte vad Dahlby hoppats på. Redan när han kom till Rio drabbades han av tandproblem och tvingades gå till tandläkaren i OS-byn.

Natten innan tävlingen fick Dahlby dessutom ett njurstensanfall.

– Jag vaknade klockan halv ett i natt med enorm smärta. Läkaren konstaterade att det var en njurstensattack så jag har inte sovit speciellt mycket och ont har jag, jätteont, säger han.

”Katastrof”

Dahlby, som tävlade i kvalet på smärtstillande, hade problem med vindarna på skyttearenan i Deodoro. Efter att ha skjutit 26/30, 24/30 och 24/30 i de tre första rundorna stod det ganska klart att finalchansen var borta.

Dahlby låg då på 17:e plats, men sex duvor upp till de sex som tar sig vidare till finalrundan.

– Det är inga roliga skytteförhållanden. Det är som när det var som värst när vi var här och tränade i april. Då var det katastrof också. Det här är en bana som är jättebra i fint väder, men det är turbulensvindar.

Det är katastrofförhållanden alltså?

– Ja. Det är inte bra, långt ifrån bra förhållanden.

I fjärde rundan blev det 25/30 och Dahlby var uppgiven och kämpade mot smärtorna.
– Nu har jag jätteont, sa han.

Vill bli pappa

Femte rundan blev hans sämsta och Dahlby slutade till sist på en 18:e plats av 22 deltagare, långt ifrån en finalplats. Efter uttåget kved Dahlby av smärta.

– Det är en smärta som är det värsta nu. Jag har så ont så jag kan inte stå. Åh, herregud, säger han. 

Om det blir någon fortsättning för Dahlby är oklart.

– Jag har fått den frågan av SOK så jag kan faktiskt inte svara på om jag gör en Skanåker. De kommer jag inte att göra, men jag kommer inte säga nej heller, säger Dahlby som vill bli pappa igen.

– Jag skulle gärna få fler barn. Det hade varit jättetrevligt. Det är bara på planeringsstadiet, men det är svårt att resa då.

– Jag ska hem och läka såren nu. Det här är inget roligt, det här hade kunnat gå mycket bättre, avslutar Dahlby.

✓ Bildspel från Pontus Orre

Foto: Pontus Orre
Publicerad: