Svensksuccén – Sarah och Michelle till final

SPORTBLADET

Rio de Janeiro. Du vinner inga medaljer i en semifinal, men du kan utnyttja den till att sätta dig i guldsits.

Sarah Sjöström tog sig inte bara till finalen på 200 meter frisim.

Hon gjorde det genom att slå världsmästaren Katie Ledecky och världsrekordinnehavaren Federica Pellegrini.

Foto: PETER WIXTRÖM

200 meter frisim är OS nya drottningdistans. Den är varken för lång för sprintsnabba Sarah Sjöström eller för kort för konditionsstarka Katie Ledecky. Och så är den alldeles perfekt för en av Italiens mest älskade idrottare: 28-åriga Federica Pellegrini.

Trion tog sig enkelt igenom försöken. I semin hamnade de allihop i samma heat, på banorna bredvid varandra. Strax intill simmade också svenskan Michelle Coleman.

Ryckte ifrån amerikanskan

De fyra tog kommandot fram till första vändningen och släppte aldrig greppet. Efter den sista uppgången ledde amerikanskan Ledecky, hon som slog världsrekord när hon vann OS-guld på den dubbla distansen i måndags.

Men då sprattlade Sarah Sjöström till. Den svenska 22-åringen åt sig ikapp och förbi 40 meter från mål.

Sjöström vann heatet på 1.54,65, tvåan Ledecky var 16 hundradelar långsammare. Pellegrini, som innehar världsrekordet, blev trea och Michelle Coleman knep fjärdeplatsen och en biljett till finalen som simmas i morgon natt, strax efter klockan tre.

– Det kändes mycket bättre (än försöken). Jag behövde lite extra villa och få bada av mig litegrann från i går, säger Sjöström och säger att loppet var en bra erfarenhet:

"Vi är vana att mötas"

– Alla som kör 200 frisim är bra på olika saker. Jag och Michelle kan inte ligga och vänta och spara oss som Ledecky. Vi är lite snabbare simmare. Vi måste köra på i början.

Vad betyder det att du fick känna på Ledecky och slå henne?

– Jag försöker bara göra mitt eget lopp och inte fokusera på henne så mycket. Men det är klart att det är skönt att veta ungefär vilken taktik de har bredvid.

Att Sarah nu inte bara får simma final mot en amerikanska och en italienska utan bredvid en av sina bästa vänner ser hon som positivt.

– Vi är vana vid det. Vi simmar ofta bredvid varandra på SM. Det är kul, säger Sjöström.

LÄS OCKSÅ: Fem hetaste OS-händelserna som du missade i natt

Se alla klipp från OS på viasatsport.se och hela OS live på viaplay.se

ARTIKELN HANDLAR OM