Nu tar IOK ut Rysslands OS-trupp

Foto: Rysslands president Vladimir Putin har tidigare fördömt avstängningarna.
SPORTBLADET

Den ryska OS-truppen har redan krympt från 387 till 266 idrottare efter dopningshärvan.

Men det kan bli ännu färre – nu ska en trio IOK-ledamöter slutligen ta ut den ryska truppen.

Följetongen om vilka ryssar som får tävla under sommar-OS tog en ny och oväntad vändning efter att IOK:s exekutiva kommitté haft ett möte i Rio på lördagskvällen. Tidigare har IOK sagt att det var upp till varje specialförbund att avgöra. Nu vill IOK vänta in beslut från Idrottens skiljedomstol Cas för att sedan låta tre enskilda IOK-ledamöter avgöra vilka ryska idrottare som tillåtas att tävla i Rio.

Det innebär att det blir IOK som tar ut den ryska OS-truppen.

– Det är väldigt viktigt IOK tar de slutgiltiga besluten baserat på oberoende förslag, säger IOK:s presstalesman Mark Adams.

De tre utvalda IOK-ledamöterna är:

Ugur Erdener, Internationella bågskytteförbundets turkiske bas och ordförande IOK:s medicinska kommission.

Claudia Bokel, idrottarnas representant i IOK och före detta fäktare från Tyskland.

Juan Antonio Samaranch Jr, son till den tidigare IOK-basen med samma namn. Spanjor som är vice ordförande i det internationella förbundet för modern femkamp.

Klart till fredag

Enligt IOK:s presstalesman ska den hastigt ihopsatta panelen gå igenom alla individuella fall igen, efter att ha tagit emot de ”förslag” som specialförbunden och Cas gjort sina bedömningar. Det som de tre IOK-ledamöterna beslutar till gäller sedan, oavsett vad specialförbunden och Cas kommit fram till.

– Vi har så klart en mycket snäv deadline framför oss. Det här måste vara klart innan spelen invigs, det här måste vara klart senast på fredag, säger Mark Adams.

Om fler ryska idrottare skulle portas från OS kommer inga andra idrottare att få ta deras platser, klargjorde IOK:s talesman.

Över 100 har stoppats

Tidigare under lördagen hade de ryska simmarna Vladimir Morozov och Nikita Lobintsev både överklagat beslutet att stoppa dem från OS till Cas.

Initialt bestod den ryska OS-truppen av 387 tävlande, men därefter har över 100 – däribland 67 friidrottare – stoppats efter antidopningsbyrån Wadas rapport om landets statsunderstödda dopning.

– Som läget ser ut nu på morgonen kan jag meddela att vi kommer att vara representerade i 29 av 34 discipliner, med 266 personer, sade Mutko i en intervju med sportkanalen Match-TV.

Men det var innan IOK:s beslut senare på kvällen. Nu kommer tre IOK-ledamöter att i praktiken ta ut den ryska OS-truppen.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Dopning

Sommar-OS

IOK