Svenskan rasar efter Fis ändring

Av: Malin Wahlberg

Publicerad:
Maria Rydqvist.
Foto: BILDBYRÅN
Maria Rydqvist.

DAVOS. På grund av snöbrist kortas herrarnas världscuplopp i La Clusaz – men även damerna påverkas trots att de hade kunnat köra samma sträcka.

Det får Maria Rydqvist att reagera starkt.

– Det är väldigt irriterande att de måste korta ner damernas när det inte finns någon anledning alls, säger hon.

Herrarna skulle egentligen köra 30 kilometer skiathlon under världscupen i La Clusaz nästa helg. Men på grund av snöbristen blir det i stället 15 kilometer masstart. Fis ändrar också damernas 15 kilometer skiahtlon till 10 kilometer masstart.

– Det finns verkligen inget belägg för det. Det är nog bara för deras principer att damerna alltid ska köra kortare. Det är konstigt att man måste korta ner damernas bara för att man kortar ner herrarnas. Det är som att det finns någon uttalad regel om att damerna och herrarna inte kan tävla liga långt och man utgår alltid från herrarna, säger Maria Rydqvist.

LÄS VIDARE

”Borde komma med en förklaring”

Svenskan är irriterad över att herrarna alltid är utgångspunkten.

– Det har alltid varit så här. Det har hänt förut också och det är väldigt irriterande att de måste korta ner damerna när det inte finns någon anledning. Det är väl bättre att en klass får köra sin ordinarie sträcka, säger hon och fortsätter:

– Jag vet inte vad som är tänket faktiskt. Jag tycker att de borde komma med en förklaring, men de kommer sällan med någon motivering och som åkare är det inte så lätt att fråga Fis. Den här frågan drivs ju inte överhuvudtaget.

”Ser kvinnor som fysiskt svagare”

Rydqvist har sedan länge stört sig på att damerna ens från början har kortare distanser än herrarna.

– Att Fis ser kvinnor som fysiskt svagare än män det vet vi. Varför har vi ens kortare distanser? Det är en annan fråga, men den är också intressant, säger hon.

Fis förklarar nästa helgs ändring så här:

– Planen var att köra skiathlon vilket inte går på grund av bristen av snö. De har jobbat hårt för att säkra distansen, men när skiathlon inte gick så fick vi köra på masstart och standard är 10 kilometer för damer och 15 kilometer för herrar. Vi kortade inte loppet, vi bytte bara format. Men såklart blev det kortare då, säger presskoordinator Michal Lamplot. 

Publicerad: