Världsmästaren: ”Det är helt idiotiskt”

avErik Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: MICKE FRANSSON/TT

Svenska rallyt kämpar mot det dåliga vintervädret.

Får världsmästaren Sebastian Ogier bestämma blir det inget rally.

– Det är helt idiotiskt, säger Ogier till Värmlands Folkblad.

– Jag tycker det är tråkigt med sådan uttalanden, säger tävlingsledaren Stig Rune Kjernsli till Sportbladet.

Det är inte bara vintersporterna som kämpar mot den snöfattiga vintern. Svenska allyt som går både i Värmland och på den norska sidan gränsen kämpar för att få ihop ett rally som klarar kraven för ett vinterrally.

I dag körde förarna igenom flera av specialsträckorna i rekognoseringssyfte och världsmästaren Sebastian Ogier var minst sagt besviken över vad han såg på sträckan vid Hagfors.

”Riktigt farligt”

– Jag vet inte vad vi gör här… Det finns ingen poäng i att vara här. Jag vet inte vem som tagit det här beslutet. Det är helt idiotiskt, säger Ogier till VF och menar att hela rallyt borde ställas in: 

– De enda sträckorna vi kan köra är de i Norge. Vi kan köra en kort rallysprint där, då är det okej. Men resten är ett grusrally och det skulle vara fullkomligt osäkert att försöka köra tävlingen. Vi kommer att tappa dubbarna direkt, däcken blir dåliga och därefter blir det riktigt farligt.

”Otrevliga spår”

Finske föraren Jari-Matti Latvala ser också en hel del problem om det skulle frysa på och bli mer vinterväglag senare i veckan.

– Det blir kallare men problemet är att vi nu, när vi kör ”reccen”, bygger upp ganska otrevliga spår. Om det sen fryser, då kommer det inte bli lätt att köra i de spåren med en rallybil, säger han.

Rallyt inleds på allvar på fredag. Och än så länge finns inga planer på att ställa in.

– Vi i Rally Sweden tycker det är trist med sådan här uttalanden. Speciellt när alla team har varit med i den här processen och vill komma och köra på grus. Men det är tråkigt att inte kylan kom en dag tidigare, då hade kanske saker och ting sett bättre ut, säger tävlingsledaren Stig Rune Kjernsli i ett sms till Sportbladet.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Rally