Andersson: Vi kan inte önska oss mer

avAnna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Perfekt avslutning med F1-final

Regnets mästare Lewis Hamilton behärskade de svåra förhållandena i Brasilien bäst och tog sin tredje raka seger och håller liv i kampen om VM-titeln. Allt avgörs nu i sista deltävlingen.

När Lewis Hamilton har fokus är han farlig.

Nu är han dessutom på jakt.

Därför lever kampen om VM-titeln vidare.

Alla förare utom en hade stora problem i Brasilien. Opåverkad av regnet som kom uppifrån, vattnet som låg på banan, de två röda flaggorna och de fem perioderna med säkerhetsbil på banan körde Lewis Hamilton säkert in sin första seger i Brasilien. Efter segrarna i USA och Mexiko tog han nu en tredje vinst i rad och knappade in ännu mer på Nico Rosberg.

Inför säsongsfinalen skiljer det nu 12 poäng mellan VM-ledande Rosberg som jagar sin första titel och Hamilton som vill vinna sin fjärde.

– Det är som om Bernie Ecclestone hade regisserat det själv, det avgörs i Abu Dhabi. 12 poäng som skiljer dem åt och allt avgörs på banan, säger Mercedes stallchef Toto Wollf.

Kampen sker man mot man

– När det är så enormt svåra förhållanden kan du inte förvänta dig att vi ska ta en dubbelseger. Men som jag sa, det är som Bernie vill ha det. Nu behöver vi bara ge dem två likvärdiga bilar så att de kan göra upp på banan. Min värsta mardröm är att det blir något tekniskt fel som avgör den här fajten.

Egentligen kan varken du eller jag önska oss något mer. I finalen ska de två förare som vunnit flest lopp under säsongen göra upp om VM-titeln. De kör precis likadana bilar, där lär det inte regna och kampen sker därmed man mot man. Förutsatt att ingen av bilarna går sönder är det en perfekt avslutning på detta reglemente.

Mercedes har dominerat sporten sedan den senaste regeländringen 2014, teamet har vunnit samtliga VM-titlar och nu gör deras förare upp om den sista titeln – innan de kommer en ny rejäl regeländring 2017.

Mer kan vi inte begära och förutsättningarna är dessutom rätt enkla – tar Nico Rosberg en pallplats vinner han VM 2017.

Felipe Nasr har haft ett otroligt tungt år och han har ingen förarplats för 2017, men på hemmaplan gjorde han sitt livs race. Tack vare de tuffa väderförhållandena fick han chansen att göra det omöjliga och han lyckades. Han körde upp Sauber på en niondeplats vilket gav två VM-poäng och en tiondeplats i VM.

En poäng avgör allt

Behåller Sauber den placeringen även efter Abu Dhabis GP om två veckor ger det teamet ungefär 300 miljoner kronor i prispengar. Det är pengar som betyder enormt mycket inför 2017. För den närmsta konkurrenten Manor kan det däremot vara dödsstöten.

Det ryktas om att det brittiska teamet inte överlever om de slutar sist i VM. Att skillnaden när det gäller prispengarna är så enormt stor i år beror på att det i år är elva team i VM.

De senaste åren har det varit tio, vilket har gett samtliga team en bra slant av tv-intäkterna, men när nu Haas debuterade och dessutom körde in poäng i premiären förändrades läget drastiskt för de andra teamen i botten.

Plötsligt är det en enda poäng som avgör stallets existens.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM