”Jag trodde inte att han skulle bli förbundskapten”

SPORTBLADET

”Vi och Norrköping har hållit jämnast nivå. Vi ska gå ut och njuta i dag”

Örebro och Norrköping har imponerat mest i årets allsvenska och i dag ställs de mot varandra.

Astrit Ajdarevic har spelat i båda klubbarna och är allsvenskans kanske hetaste spelare efter att betraktats som en fiaskospelare för ett år sedan

– Det har varit mycket skit; familjetragedier och människor nära mig som gått bort.

I en stor intervju talar ÖSK:aren om den tunga tiden i Helsingborg, ger sitt stöd till Darijan Bojanic, funderar kring framtiden och berättar om chocken när Janne Andersson blev förbundskapten.

Astrit Ajdarevic har just avslutat sista träningen inför söndagens stekheta toppmöte på Behrn Arena när Sportbladet når honom.

Örebro och Norrköping är de två lag som imponerat mest i vårens allsvenska.

Malmö har gått lite upp och ner. Vi och Norrköping har hållit jämnast nivå. Vi ska gå ut och njuta. Vi har inget att förlora. Vi har sagt att vi ska vara på den övre halvan men vi är inte nöjda med det här, säger 26-åringen.

Kan Örebro vara med hela vägen in i guldracet i oktober?

– Det kan vi vara. Kunde Norrköping vinna förra året kan Örebro göra det i år. Men då behöver vi få in lite bredd i vår defensiv.

Hur förklarar du din fantastiskt fina form?

– Den har hållit i sig nästan ett år nu, sedan jag kom till Örebro. Det handlar om självförtroende och förtroende från ledarstaben och medspelarna. Jag har fått spela ett spel som jag passar bäst i, där vi försöker hålla i bollen och där jag får styra och ställa lite grann, men där också andra spelare får sticka ut, inte bara jag. Det känns bra nu.

Har du någonsin spelat bättre fotboll?

– Under min tid i Charlton (våren 2014) var jag också inne i ett bra stadie. Men nu har jag harmoni i livet utanför planen också, vilket jag prioriterar mycket mer nu än förut.

Vad gör att du har harmoni nu och inte tidigare?

– Det har varit mycket skit; familjetragedier och människor nära mig som gått bort. Då har man lagt vikt vid det och tappat bort sig själv lite grann. Nu känns det som jag kommit tillbaka till mig själv och kommit till en klubb och stad där man vet vem jag är.

Han har spelat i ÖSK tidigare – hösten 2010, när han kom tillbaka efter sin första utlandssejour och innan han gick till Norrköping.

– Och jag har en tränare som låter mig spela som jag kan och vill.

Vad var det för familjetragedier du drabbades av?

– Min farmor och morfar gick bort inom loppet av ett år. Det var i fjol, när jag var i Helsingborg. De stod mig väldigt nära, så det var en jobbig period.

Ajdarevic lyckades inte alls i Helsingborg.

– Klart det påverkade mig på planen. Jag hade inte fullt fokus. Därför uppskattar jag livet utanför fotbollen mycket mer nu.

Ett år senare är det en annan mittfältstekniker som har det tungt i Helsingborg – Darijan Bojanic, som svingade friskt mot sin tränare Henrik Larsson tidigare i veckan när han menade att han måste förvandlas till en Gattuso-typ för att få spela och att inte ens Messi hade tagit en plats i Larssons Helsingborg.

– Helsingborg är inte känt för att spela fin fotboll utan får anpassa sig till det material de har och får spela längre och rakare.

– Jag förstår Darijan, det är en mycket bra och fin spelare. Han har utvecklats mycket de senaste åren och tagit tag i sitt liv. Det är en spelare som man måste ta hand om och låta honom spela som man kan. Försöker man ändra för mycket på Darijan blir det bara fel.Kan du känna igen dig i honom?

– Det kan jag verkligen. När jag lämnade Helsingborg sa folk att jag var för dålig för att spela i allsvenskan, eller vad fan de nu sa. Men två veckor senare var jag helt plötsligt en av allsvenskans bästa spelare. Man blir inte en bättre spelare på två veckor. Då måste det vara något som är fel. Om det sedan är mitt fel eller någon annans fel... jag kan ta på mig mycket men jag kan inte ta på mig allt. Man utnyttjade inte mig på bästa sätt, så är det bara.

Han spelade i Norrköping 2011-12.

– Jag hade en bra tid där även om det inte var en toppklubb då. Klart det blir lite speciellt. Jag har inget ont att säga om Norrköping som klubb. De har en bra ordförande i Peter Hunt och folk runtomkring som kan fotboll.

Är du förvånad att de gick hela vägen i fjol?

– Nej. egentligen inte. De spelade bäst fotboll och hade minst svackor. Det var inte tur, utan de var värda det.

På en upptaktsträff efter att Ajdarevic sålts gick Janne Andersson ut och sa: ”Laget är starkare utan Astrit”. Ett uttalande som gjort Ajdarevic upprörd.

Vad tänkte du när Janne blev förbundskapten?

– Jag blev chockad. Jag trodde inte han skulle bli förbundskapten. Jag hyser inget agg mot människor utan jag är en större människa än så. Men jag blev chockad och det tror jag hela fotbolls-Sverige blev.

Varför blev du chockad?

– För att jag trodde att Håkan Ericson skulle ta över med tanke på hans bedrifter i U21-EM.

Om inte Janne Andersson och Henrik Larsson fick fram Ajdarevics bästa kvaliteter så har uppenbarligen Alexander Axén fått det.

– Ja, låter du mig spela som jag vill och kan kommer jag att ge dig 100 gånger tillbaka.

”Tredje gången gillt”

Hur ser du på framtiden – efter den här våren blir det säkert snack om en ny flytt utomlands i sommar?

– Klart man vill. Men jag har sagt att jag tar det som det kommer. Det går bra för oss nu, jag trivs och vi spelar bra fotboll.

Hans kontrakt går ut efter säsongen.

– Jag har redan blivit utlandsproffs två gånger. Det är inte många som gått från Sverige till utlandet tre gånger om, i fall det nu skulle bli så. Antingen är det jag som är dum i huvudet eller så är det någon annan som är dum i huvudet, för jag tror inte klubbar köper en spelare tre gånger från Sverige om de inte tycker att han har kvaliteter.

* Det låter som du blir triggad av att kunna bli såld tre gånger om från Sverige? Eller har du större tålamod än tidigare att stanna?

– Jag kunde ha gått i vintras och jag har redan fått bud i vår. Jag har tackat nej till många grejer. Jag kommer att ha mycket mer tålamod än förut. Det sociala är viktigare – och tränarbiten, att han förstår vad han köper för spelare, säger Ajdarevic.