Paralympics i Rio 2016

Längdstjärnan klar för Paralympics

Av: 

TT

Foto: TT

SPORTBLADET

I Sotji för två år sedan tog hon guld i längdskidor. Nu har Helene Ripa plötsligt, i hemlighet, kvalat in till Paralympics i Rio de Janeiro – i kanot.

Under parakanot-VM i tyska Duisburg tog sig Helene Ripa på onsdagen till final, vilket räckte för att bli en av tio att kvala in till Paralympics.

– Jag blev så glad att jag började gråta. Det blev nästan en chock att man klarade det. Det har varit en sådan otrolig anspänning innan, och något som man har hoppats på. Så när man ändå lyckas så blir det som att fördämningarna brister, säger Helene Ripa till TT.

Hemlig satsning

”En rolig grej”

Bedriften är förvånande, eftersom hon har hållit satsningen hemlig. Och imponerande, eftersom hon satt i en tävlingskajak för första gången så sent som i juli förra året.

– Först var det mer som en rolig grej, en motivationshöjare och ett komplement till skidorna. Men sedan i augusti har jag känt att jag vill ge det en chans. Och de senaste veckorna har jag haft tider som närmat sig finaltider, säger Helene Ripa till TT.

– Men jag ville inte berätta om det, och haussa upp det, i fall det inte skulle ha lyckats.

Inte helt klar

Sex damer var redan inkvalade genom förra årets VM. Ytterligare fyra platser fanns att hämta och eftersom fem av de redan inkvalade gick till final, räcker det med att Helene Ripa tar sig i mål i torsdagens final för att hon ska kvala in.

Väntar på klartecken

Helt klar för Paralympics i Brasilien är hon dock inte. Svenska paralympiska kommittén måste först ge klartecken.

– Men med all sannolikhet kommer hon att vara med i Rio. Hon har tagit en plats, och med tanke på att kanot ska vara med för första gången är det viktigt för oss att vara med om vi har möjlighet, säger svenska parasportförbundets sportchef Hans Säfström.

Mycket talar alltså för att Helene Ripa i sommar kommer att göra sitt tredje Paralympics. Tidigare har hon tävlat i längd i Sotji 2014, och i simning i Barcelona 1992.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta.

Advisa

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Paralympics i Rio 2016

Paralympics

Helene Ripa

Kanot