Felicia, 13, noteras på svenska börsen

Publicerad 2016-10-18

Mamman: Finns alltid en risk men vi ser möjligheter

Vad kan du göra om ditt barns idrottssatsning blir för dyr?

13-åriga hopptalangen Felicia Långs föräldrar har valt att börsnotera sin dotter.

– Det är viktigt att ha en löpande dialog eftersom hon är så ung men vi har ändå valt att skapa förutsättningar för vi skulle ångra oss om vi inte gjorde det, säger mamma Camilla Bauman Lång till Sportbladet.

Det är inget ovanligt problem inom idrotten att barnens satsning till sist, om inte redan från början, blir en ekonomisk belastning för föräldrarna. En av de dyrare idrotterna är ridsport. Därmed är 13-åriga hopptalangen Felicia Lång från Gävle inte unik – men det är däremot hennes föräldrars lösning på problemet.

”Ska satsas på träning”

Från och med den 18 oktober erbjuder föräldrarna investerare att köpa andelar i deras dotters idrottssatsning med möjlighet till utdelning om Felicia skulle bli en stjärna i framtiden. Bakom idén står företaget Trade in Sports.

– Vi blev tillfrågade av en representant för Trade in Sports samarbetspartner Swedbank här i Gävle som ville presentera upplägget för oss. Vi tyckte det lät som en bra idé, säger Felicias mamma Camilla Bauman Lång.

Totalt 5200 andelar bjuds ut för 100 kronor styck. Om samtliga säljs innebär det över en halv miljon kronor till 13-åringens idrottssatsning.

– Säg att en tävling i Sverige kostar 5000 kronor för en helg och vad utlandsresorna går på vågar jag inte ens summera men det är bra många tusen. Sedan tillkommer för oss föräldrar kostnader i form av ledighet också, säger Camilla Bauman Lång om utgifterna för dotterns idrottande.

Vad skulle de här pengarna användas till?

– Det beror på var i processen vi är men vi tänker att en del ska satsas på träning. Sedan hade det också varit roligt att fokusera på att vara utomlands en längre period och inte bara åka på enskilda tävlingar utan kanske vara borta ett par veckor.

”Hoppas hon vågar sluta om hon vill”

I utbyte lovas investerarna tolv procent per år av de intäkter Felicias hästverksamhet genererar 2021-2028, förutsatt att årsinkomsten övergår en miljon kronor. Trots att vi talar om ekonomiska investeringar i en 13-årig flicka ser Felicias mamma Camilla Bauman Lång inga problem.

– Nej, vi har valt att bara se möjligheter. Vi känner oss otroligt tacksamma att Felicia blivit tillfrågad och får den här möjligheten.

Kan det innebära en extra press på henne att veta om att folk har betalat massa pengar för att hon ska lyckas?

– Det finns alltid en risk men vi har pratat mycket om det här i familjen innan vi tog beslutet. Det är viktigt att Felicia känner sig trygg och det får inte bli en ökad press på henne. Men hon har ändå redan haft samarbeten med vissa sponsorer ett tag och vi tycker att det har fungerat bra. Det har inte påverkat henne att hon känner att hon måste leverera något extra utan hon har hanterat det på ett klokt sätt.

Tror du att hon vågar sluta om hon tröttnar på ridningen?

– Det hoppas jag och det är något vi haft en dialog om. Det är viktigt att ha det löpande eftersom hon är så ung. Men vi har ändå valt att skapa förutsättningar för vi skulle ångra oss om vi inte gjorde det. Jag tycker vi har en god dialog och jag tror inte att det skulle vara något problem för henne att säga att ”det är inte det här jag vill göra”.

Följ Sportbladet Ridsport på Facebook här för fler ridsportnyheter. Där kan du också diskutera artikeln.

Följ ämnen i artikeln