OS i Rio 2016

Elva har fått klartecken till OS

avRobert Rosén

Elva har fått bekräftat - de får åka

1 av 3

Bruttotruppen på 35 man till OS är uttagen.

För elva stycken står det helt klart att de är tillgängliga för turneringen.

– Bara att få delta i ett olympiskt mästerskap är ju jättestort, säger Örebro SK:s Jacob Rinne.

Under onsdagen släppte Håkan Ericson bruttotruppen till sommarens OS. Sammanlagt 35 spelare är uttagna, vilket ska bantas ner till 18 stycken till mästerskapet.

På presskonferensen meddelade förbundskaptenen att det är bekräftat att elva utav spelarna är tillgängliga för spel. Medan det fortfarande är osäkert om övriga släpps till turneringen eller inte. Jacob Rinne är tillsammans med Andreas Linde en av två målvakter som är uttagna till turneringen - och där det bekräftats att han är tillgänglig för spel.

– Det är såklart att det är skönt att få det bekräftat. Jag ska inte säga att man haft det på känn men man har vetat att man varit aktuell och så. Det är skönt, det är kul, säger Örebro SK-målvakten efter uttagningen.

När fick du beskedet?

– Nu under uttagningen, när det blev officiellt. Jag visste inget innan utan fick veta när alla andra gjorde det.

”Då kommer en belöning”

En annan spelare som tillhör de elva där det är bekräftat att klubben släpper honom till Rio de Janeiro är Östersunds FK:s Ken Sema.

– Det är liksom en dröm att få spela i ett landslag och jag har inte fått chansen innan så det ska bli riktigt roligt att få göra det nu liksom. Så det är en dröm som går i uppfyllelse, så är det ju, säger yttern som såg att han var uttagen när han hade tränat färdigt.

ÖFK-spelaren är en av få uttagna som saknar rutin från såväl A- som U21-landslag.

– Det är sjukt, det är sjukt. Men så är det. Du vet man brukar säga att ingenting är omöjligt, och det är precis det som händer om man kämpar och ger allt. Då kommer en belöning och det känner jag att jag fått nu. Självklart är det väldigt stort att få vara med, säger Sema.

IF Elfsborg har bekräftat att såväl Adam Lundqvist som Joakim Nilsson får åka på mästerskapet.

– Precis. Det är väl en sån situation att man får se hur skadesituationen ser ut längre fram men Elfsborg har sagt ja till mig nu i alla fall, förklarar Joakim Nilsson.

”Lite annorlunda”

Även om Elfsborg sagt ja och Nilsson varit ett givet inslag i U21-landslaget vill han inte ta ut någonting i förskott, förrän den slutgiltiga truppen är uttagen.

– Det får man hoppas på. Det är han som tar ut den sista truppen längre fram men man har ju absolut en stor chans om man är med bland de 35 här.

OS-mästerskapet blir första gången det svenska herrlandslaget deltar sedan 1992.

– Ja, det känns ju lite speciellt. Man fattar nog inte hur stort det är som idrottare egentligen, att få delta. Sen är det lite annorlunda som fotbollsspelare men bara att få delta i ett olympiskt mästerskap är ju jättestort, säger Jacob Rinne.

Det svenska landslaget spelar sin första den 4 augusti, då de möter Colombia. Övriga lag i gruppen är Nigeria och Japan.

ARTIKELN HANDLAR OM