Thed Björk: ”Är en drömchans”

avAnna Andersson

Publicerad:

Rutinerad motorduo ska skriva historia

Foto: TT
Fredrik Ekblom och Thed Björk.

Efter 35 brukar karriären vara på väg mot sitt slut. Men för Fredrik Ekblom och Thed Björk är det en nystart.

– Målet är att bli Sveriges första världsmästare i banracing, säger Björk.

Under många år har Björk och Ekblom ­varit de ledande förarna i STCC och ­seriens föregångare. 35-årige Björk har fyra mästartitlar och 45-årige Ekblom har tre, men nu väntar en helt ny utmaning. Tillsammans vill de köra hem en VM-titel till Volvo i WTCC.

– Det är en drömchans, att få köra för ett fabriksteam i VM. Det är lika stort som om jag hade fått ett F1-kontrakt som 19-åring, säger Thed Björk.

– Det är otroligt häftigt att få chansen att bli fabriks­förare när man är lite äldre. Samtidigt är det så att ­ingen av de yngre förarna i Sve­rige har slagit oss de senaste åren. Hade de gjort det ­hade de suttit här. Det behövs ­erfarenhet för att lyckas i det här projektet.

”Inte samma resurser”

WTCC har en tradition av något äldre förare, 54-årige Gabriele Tarquini har en VM-titel och kör fortfarande i serien och 46-årige Yvan Muller, som var tvåa förra ­säsongen, har fyra VM-titlar. De senaste två åren har 32-årige Jose Maria Lopez blivit världsmästare.

– Vi jobbar för biltillverkare och utvecklar deras ­racerbilare, men teamen har inte samma resurser som F1-teamen där man ­jobbar mycket med datorer. Här krävs det erfarenheter och det är svårt att utveckla en bil under en kort tid om man inte har kört många olika klasser tidigare. Den här serien kräver erfarenhet, säger Fredrik Ekblom.

– Yngre förare har inte den än.

Två lopp varje helg

Serien startar i Frankrike i helgen och avgörs under 12 tävlingshelger fram till och med den 25 november.Varje helg avgörs två lopp och Volvos målsättning är att vara med och slåss om ­segrar – så snart det går. ­Under ­testerna var teamet med i toppen, men inför premiären försöker Thed Björk att hålla ner förväntningarna.

– Vi var positivt över­raskade, men man kan aldrig dra för mycket slutsatser av några tester. Samtidigt var känslan positiv, säger Björk.

– Målsättningen är att bli Sveriges första världs­mästare i banracing, kan ­inte jag bli det vill jag hjälpa Fredrik att bli det. Från och med 2017 ska vi ta hem VM-titeln. I år ska vi samla de ­erfarenheter, lära känna ­banor och bil för att vinna VM-titeln nästa år.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Motor

Motorsport