Vettels tuffa kritik mot F1

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

”Någon gör ett dåligt jobb”

Sebastian Vettel är inte nöjd.
Foto: AP
Sebastian Vettel är inte nöjd.

Det kritiserade kvalet är kvar.

Därför är Sebastian Vettel förbannad:

– Det nya kvalformatet är skräp, säger den fyrfaldige världsmästaren.

De tre kvalomgångarna (Q1-Q3) finns kvar, men systemet innebär att den långsammaste föraren plockas bort var 90:e sekund. Efter en inkörningsperiod måste den förare som har sämst varvtid lämna banan och till slut är det bara en förare kvar, han tar pole position. Problemet under premiären var att teamen hade svårt att få det förutbestämda antalet däck att räcka till och det var inte någon förare på banan de sista fem minuterna av kvalet.

Efteråt var teamen väldigt irriterade och Mercedes stallchef Toto Wolff kallade kvalet för skräp, men ändå är det omdiskuterade kvalet kvar.  F1-kommissionen, där teamen, Bernie Ecclestone, FIA:s president Jean Todt, sponsorer och arrangörer har medbestämmanderätt, valde att behålla det nya kvalsystemet även över tävlingen i Bahrain.

– Det nya kvalformatet är skräp, säger Sebastian Vettel till motorsportmagazin.

– Jag är precis lika besviken på att vi inte återgår till det gamla kvalet som alla andra. Jag är verkligen överraskad.

Usel affärsmetod

Han anser att det är en usel affärsmetod att behålla det nya kvalet.

– Tänk så här: Du har en glasskiosk men bara har en enda sort, vanilj, att sälja. Alla kunder vill däremot köpa chokladglass. Vad erbjuder du då nästa dag när du öppnar din kiosk?, undrar Vettel.

– Precis, då har du återigen bara vanilj! Det normala är att ändra sig efter det som kunderna faktiskt vill ha. När vi då gör motsatsen är det någon som gör ett dåligt jobb. Det är ingenting som vi kan vara stolta över.

Motsatt väg

Den fyrfaldige världsmästaren har svårt att förstå beslutet att behålla det kval som varken fans, stall eller förare vill ha.

– Jag förstår inte hur man återigen kan bestämma sig för att gå den väg som alla har försökt att gå, men är emot. Det är något som inte stämmer.

Bernie Ecclestone har påpekat att man genomför ett kval till och därefter tar ett beslut om man ska återvända till fjolårets kval eller fortsätta med den nya versionen.

Publicerad: