”Fantastisk dröm som går i uppfyllelse”

SPORTBLADET

Övertalades att fortsätta - möter Federer

1 av 4 | Foto: Marcus Willis, 772:a på rankingen, möter Roger Federer i andra omgången.

Marcus Willis, 25, bestämde sig för att sluta med tennisen, men hans nya flickvän fick honom att tänka om.

Nu ska han möta Roger Federer på centrecourten i Wimbledon.

– Det är en fantastisk dröm som går i uppfyllelse, säger den 772:a-rankade sensationsmannen.

Det var starka scener som utspelades på bana 17 när Marcus Willis besegrat Ricardas Berankis med 6–3, 6–3, 6–4 i öppningsrundan. När han avgjort matchen med en otagbar serve sprang han fram till läktaren och kastade sig i famnen på nära och kära innan han tog ett par steg åt vänster och kysste sin flickvän.

Om det inte varit för henne, Jennifer Bate, hade han inte fått uppleva glädjeruset. Då hade Marcus Willis slutat med tennisen, flyttat till Philadelphia och börjat jobba som tränare.

– Livet är ganska trevligt, eller hur? Jag har aldrig varit med om något liknande. Goran Ivanisevic, som är min hjälte, kom precis och tog mig i hand, säger Marcus Willis.

Konsert förändrade allt

Han skulle ha börjat sitt nya arbete, sitt nya liv, den 13 juni, men före avresan till USA gick han på en konsert med Ellie Goulding. En av hennes låtar, från albumet Halcyon Days, heter ”Anything could happen” och bevisligen är det så.

Det var då Marcus Willis träffade Jennifer, som övertalade honom att ge tennisen ytterligare en chans. Annars var han, som hon uttryckte det, en idiot.

Det ville han förstås inte vara, så trots att han inte spelat en proffsmatch sedan den där Future-turneringen i tunisiska Hammamet i januari och sjunkit till 772:a plats på rankingen ställde han upp i det nationella förkvalet.

Bara Palmer lägre rankad

Han vann tre matcher, belönades med en plats i Wimbledon-kvalet och tog sig sensationellt till huvudturneringen, där han alltså besegrade Berankis.

En lägre rankad kvalspelare har inte vunnit i Grand Slam-sammanhang sedan Jared Palmer, då 923:a på ATP-rankingen, besegrade Jeff Tarango i US Open 1988.

– De senaste veckorna har varit helt galna. Jag hade bestämt mig för att åka till USA och jobba som tränare. Ja, jag hade till och med förhört mig om arbetsvisum. Jag var orubblig, men sedan träffade jag Jennifer, som sa att jag var en idiot om jag slutade att satsa på tennisen. Jag är väldigt tacksam mot henne, säger Marcus Willis till ATP:s hemsida.

Mycket pengar för en medelmåtta

Segern i första omgången garanterar honom 340 000 kronor i prispengar, vilket är otroligt mycket pengar för en medelmåtta som har finansierat sin satsning med kreditkort och inte haft råd att flytta från föräldrahemmet.

Det är inte den enda belöningen. Under onsdagen, i den andra omgången, får Marcus Willis möta Roger Federer på centrecourten, tidernas största tennisspelare på världens mest klassiska tennisbana.

Det dröjer innan Marcus Willis är tillbaka på jobbet som tränare på Warwick Boat Club utanför Coventry, om han någonsin återvänder.

Den som i dag surfar in på klubbens hemsida möts av ett popup-fönster med texten: ”WBC COACH TO PLAY FEDERER”.

– Jag har tvingats ställa in några lektioner, men alla har varit förstående och önskat lycka till. Det är här jag hör hemma, och det ska jag försöka bevisa, säger Marcus Willis.

ARTIKELN HANDLAR OM