Kalla lägger över pressen på lagkamraterna

avMalin Wahlberg

RUKA. Charlotte Kalla målade upp Marit Björgen som storfavorit inför helgen. 

Men efter det norska fiaskot vill svenskan ändå inte ta på sig favoritskapet. 

– Det sätter jag på Stina, Ida och Linn, säger Kalla. 

Det blev ingen rolig premiär för de norska damåkarna. Marit Björgen, Heidi Weng, Maiken Caspersen Falla och Ingvild Flugstad Östberg försvann redan i prologen efter en norsk vallbom och hamnade efter i minitouren direkt. 

– Nu måste jag göra två bra skidlopp och så får vi se. Många av de bästa sammanlagt är runt mig så jag får försöka se positivt på det, säger en besviken Björgen och fortsätter: 

– Svenskarna gjorde det väldigt bra, vi får visa oss på lördag och söndag.

Räknar inte bort norskorna

Charlotte Kalla målade upp Björgen som storfavorit inför världscuppremiären i Ruka. Trots att den norska stjärnan nu är 19,6 sekunder efter svenskan vill Kalla inte ta över favoritskapet. 

– Nej, det sätter jag på Stina (Nilsson), Ida (Ingemarsdotter) och Linn (Sömskar). De är åkare med bra kapacitet så de kommer vara högt upp i morgon när det kommer till distans, säger hon. 

Kalla tog sig till semifinal i sprinten och är 19,9 sekunder efter Sadie Bjornsen som leder touren efter fredagens sprint. Svenskan räknar dock inte bort norskorna. 

– De hade stolpe ut i dag. Det är en sport i sporten att lyckas med rätt skidval och vallning. Det är trist att det ryker, men det kanske är bra för spänningen. Jag tror att det kommer att vara mycket norskt i topp i morgon, säger hon och fortsätter: 

– Alla sekunder är välkomna, definitivt. Det var värdefullt att gå till semi. 

Minitouren fortsätter med 10 kilometer klassiskt i dag och 10 kilometer fritt i morgon. 

ARTIKELN HANDLAR OM