Med en hålkamera i huvudet på Gus Hansen

SPORTBLADET

Dan Glimnes pokerteori

Då och då rekommenderar jag en nyutkommen pokerbok här, och nu är det dags igen: ”Every Hand Revealed” av danske världstjärnan Gustav Hansen är ett måste för den seriöst intresserade.

Boken handlar om Hansens väg från start till mål i Aussie Millions i Melbourne 2007, som han vann. Det som dock främst skiljer den från majoriteten av andra pokerböcker är det unika upplägget.

850 givar sparade för eftervärlden

Hansen hade redan från starten en mikrobandspelare i fickan, och efter varje giv tog han några steg bort från bordet och talade viskande in detaljerna i given – hålkorten, floppen, hur betandet hade gått och såvidare – medan allt var färskt i minnet.

Det hela var från början tänkt som en privat analys av hans spel i olika situationer, men när väl dammet lagt sig och han stod där med pokalen i ena handen och en check på motsvarande i runda slängar åtta miljoner kronor i den andra, insåg Gus att han hade något unikt: 850 givar i rad och exakt hur han hade spelat dem.

Det har nu alltså resulterat i boken ”Every Hand Revealed”. Nej, alla 850 givarna kom inte med, utan nästan samtliga där han slängde skräpkort före floppen har redigerats bort; men kvar är 329 givar som han detaljerat tar upp i kronologisk ordning, från starten till heads-upen mot Jimmy Fricke på finalbordet.

Boken är en enastående läsupplevelse: det är som att ha en hålkamera inne i huvudet på Gus Hansen, när han redovisar exakt hur och varför han resonerar och agerar mot motspelare som Phil Ivey, Evelyn Ng, Patrik Antonius, Paul Wasicka och Kathy Liebert. Han tar hänsyn till vad som har hänt under den föregående given eller halvtimmen, växlar taktik, anpassar sig till motståndet, driver igenom fräcka bluffar och gör smarta läggningar.

Man får följa Gus genom en bergochdalbana av vågade syner, monsterträffar och utdragningar, och nej, han väjer inte för att ärligt berätta om även de gånger då han gör bort sig under en giv!

Kan inte undgå att förbättras

I slutet av boken finns också kapitlet ”Stats and Tips”, där han diskuterar olika kategorier av starthänder och sammanfattar när och hur och varför han limpade, bluffade, fortsättningsbetade, var all-in och mycket annat.

Det är en oerhört lärorik bok: om du läser den med hjärnan i läge ”On”, kan du inte undgå att förbättra sitt spel. Rekommenderas!

Dan Glimne

ARTIKELN HANDLAR OM

Poker