Hur tänkte ni?

SPORTBLADET

PEKING. Vilket magplask.

Vilket sällsynt dåligt omdöme.

När simmarna dricker öl i landslagskläderna på läktaren under en OS-final har jag bara en fråga:

Hur tänkte ni där?

Bilderna talar för sig själva. Bilderna på Stefan Nystrand, Petter Stymne, Simon Sjödin och de andra svenska OS-simmarna som sitter under tennis-finalen med ölmuggar i händerna. 

De bilderna kunde en hel värld se i går. TV-kamerorna som fångade finalen i herrdubbeln svepte också med jämna mellanrum över publiken. Där fanns glada svenska fans, där satt vårt kungapar och där satt också öldrickande svenska olympier som en liten studie i dåligt omdöme. 

Hemma i Sverige kunde barn och ungdomar se sina idoler dricka öl på ”atleternas läktare”. Sponsorer och skattebetalare, alla de som finansierar Sveriges Olympiska Kommitté, lär ha kunnat hålla sig för skratt.

”Helt oacceptabelt”.

Så sa Glenn Östh, sportchef på SOK, utan att tveka, om simmarnas beteende. Han visade inte heller någon tvekan när han gick fram till simmarna och bad dem gå.  Sättet majoriteten av den öldrickande gruppen liksom krympte ihop på och tystnaden som lade sig, talade sitt tydliga språk. Ingen av de inblandade är så dum eller naiv att den inte förstår det olämpliga i beteendet.

Kristallklara regler

Simförbundskapten Thomas Jansson säger att landslagets regler om vad som gäller kring alkohol  är kristallklara.

Låt mig understryka, och det här är viktigt: Ingen gav intryck av att vara jättefull. Ingen av simmarna skrek eller bråkade, kräktes, vinglade, tafsade, moonade eller gjorde någon annan klassisk fylle-relaterad dumhet.  De var bara glada och efter hand lite mer  högljudda i sitt hejande på Thomas Johansson och Simon Aspelin. 

Inte heller är det så att någon missunnar simmarna att dricka öl. De tränar så hårt och lever under så hård självdisciplin att det är dem väl unt – även om de inte simmat hem en enda medalj detta OS. Jag har oändligt svårt för dubbelmoral och fördömande av andras mänskliga tillkortakommanden. Olympiska deltagare likväl som vi andra har rätt att ta en öl och umgås. 

Men det här var inte rätt tid och rätt plats och det visste de alla egentligen. Hade simmarna suttit kvar i OS-byn eller gått på krogen i civila kläder så hade vi inte skrivit en rad om det. 

Men när det brustna guldhoppet Stefan Nystrand, mindre än ett halvt dygn efter att ha kommit sist i finalen på 50 meter frisim, sätter sig med öl på en OS-arena, iförd landslagslinne, då måste han innerst inne veta att han gör fel. Det som hänt är ingen enorm skandal, men det är en händelse som lär leda till att OS-deltagarna blir påminda om kraven och reglerna när du representerar ditt land. 

Det resoluta sätt med vilket Glenn Östh agerade visar hur allvarligt SOK tar på den här typen av, i och för sig väldigt ovanliga, incidenter.

Hotade aldrig Federer/Wawrinka

Tennisen då, dubbelfinalen dit Thomas Johansson och Simon Aspelin, kämpat sig genom den makalösa bragd-semifinalen? Jo, som väntat var Roger Federer och Stanislas Wawrinka aldrig riktigt hotade. Federer har varit något lite mer mänsklig det senaste året, men han är likväl utomjordiskt bra.

Trots det, och trots att de måste tömt ut alla krafter i semin, kämpade Johansson och Aspelin om varenda boll. De lyckades vinna ett set, tvingade fram ett fjärde, gav oss alla en liten extra stunds njutning av härlig dubbeltennis på den futuristiska centercourten. Deras stora bragdmatch var semifinalen, den som gav dem silvret. I går var de aldrig riktigt nära, men de vann vår första olympiska medalj i tennis på tjugo år. Och, framför allt, de vann ett silver åt Sverige denna tunga OS-dag, detta tunga OS, där varje blågul framgång är guld värd. 

Den svenska flaggan hissades, kungaparet log och klappade händerna och fansen ropade ut sina hyllningar. Bara där de svenska simmarna suttit var det tomt och tyst. 

avJennifer Wegerup

ARTIKELN HANDLAR OM