Veckans motorlista

avAnna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

1 Monaco

?Ingenting kan mäta sig med helgens F1-lopp i Monaco. Inte Nascar och inte heller klassikern Indy 500.

I alla fall inte för mig. Monaco har allt som förknippas med F1. Lyx, flärd, stjärnor och snabba bilar. Här finns det ingen tid för misstag.

Men eftersom det också är extremt svårt att köra om på banan så blir kvalet avgörande – slå på TV:n redan i morgon.

Favoriterna är Ferraris Kimi Räikkönen, som vann 2005 och McLaren-Mercedes Lewis Hamilton som trivs i Monaco och som var tvåa i Turkiet senast.

2 Göteborg

?Där bjuds det på ett VM-party i speedway. Andreas Jonsson och Fredrik Lindgren visade god form när de tog 14 poäng var i Dackarnas seger mot Rospiggarna i veckan.

3 Charlotte

?Där körs säsongens längsta Nascar-lopp Coca-Cola 600. Veckans snackis är att Tony Stewart och Dale Earnhardt Jr vill ha ett gemensamt team, Earnhardts nuvarande team JR Motorsports, i Sprint Cup nästa säsong.

4 Nürburgring

?24-timmars är en av de största motorsporthändelserna i Tyskland. Där kallas banan för det gröna helvetet och på startlinjen finns exempelvis det helsvenska Team Levin med bland annat Carl Rydquist. Runt 200? 000 åskådare följer tävlingen.

5 Indianapolis

?Ingen svensk kanal har rättigheterna att visa den amerikanska klassikern Indy 500. Bedrövligt. Det är den 92:a upplagan med 33 förare, däribland fyra tidigare vinnare, Buddy Lazier (1996), Helio Castroneves (2001 och 2002), Buddy Rice (2004) och Dan Wheldon (2005). Statistiskt sett är segerchanserna bäst för en förare som kör tredje eller fjärde gången – i år pekar statistiken mot en tjej. Danica Patrick startar för fjärde gången.

6 Paris

?Snacka om Kalle Anka-lopp... Disneyland i Paris kan ersätta Magny Cours i F1-kalendern. Premiärminister François Fillon är enligt Le Figaro positiv till det. Även Moskva är intresserat, den 13 juli körs ett test på Röda torget.

7 Le mans

?Valentino Rossi tog sin 90:e seger i MotoGP där förra helgen. Men han ångrar att han inte bytte till F1 när chansen fanns, sommaren 2006.

– Jag gör det eftersom jag är nyfiken på att veta hur jag klarat det. Jag var snabb på testerna och min dröm var att köra för Ferrari. Men då var jag inte mogen för att byta sport, säger han till Affari Italiani.

8 Grekland

?Där presenteras Subarus 2008 Impreza den 28 maj. Dagen efter startar Greklands VM-rally och Petter Solberg och Chris Atkinson hoppas på VM-segrar.

9 Italien

?Aprilla återvänder till MotoGP som de lämnade 2004. När återkomsten är planerad är inte offentligt.

10 Valencia

?En tiondeplats och en sjundeplats för Rickard Rydell var en missräkning, men han är fortfarande med i toppen av WTCC- mästerskapet. Svensken är åtta poäng bakom ledaren Gabriele Tarquini, Italien, på samma poäng som tvåan Yvan Müller.

MOTORSTOPP

Nick Heidfeld

?BMW:s tysk är pressad inför helgens F1-lopp. Han har förlorat samtliga kval mot teamkollegan Robert Kubica och ligger efter i VM-sammandraget.

– Jag förväntar mig att han löser sina däckproblem, säger BMW:s Mario Theissen.

Legendaren Hans-Joachim Struck säger:

– Fortsätter han som tidigare kan han förlora sin förarplats. BMW vill köra med i toppen och behöver ett starkare förarpar.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport