Guld för Hansdotter: ”Så jävla skönt”

Se allt från OS i Pyeongchang på Kanal 5 och Kanal 9 eller streama på Eurosport Player.

PYOENGCHANG/STOCKHOLM.

Hon var den eviga tvåan.

Nu är hon bäst.

Frida Hansdotter vann OS-guldet i slalom.

– Gud vilken magisk känsla. Att bli olympisk mästare är helt fantastisk. Tårarna sprutade, säger Hansdotter till Sportbladet efter sin första OS-medalj någonsin.

Wendy Holdener, Schweiz, ledde visserligen. Men sedan följde hela tre (!) svenskor på topp 6: Frida Hansdotter (2:a), Anna Swenn Larsson (3:a) och Emelie Wikström (6:a). Därmed hade Sverige ett utmärkt medaljläge i damernas slalom. Samtidigt hade storfavoriten Mikela Shiffrin spytt inför sitt åk och kört in som 4:a.

– Det är klart man går för guld, sa Hansdotter till Sportbladet efter första åket.

Wikström tappade

Emelie Wikström var första svenska ute i det andra åket, men höll inte alla samma klass som tidigare och sjönk snabbt i placeringarna.

– Lite tveksam! Hon blir lite yvig. Hon missade totalt i branten, säger experten Hans Olsson.

Även Swenn-Larsson tappade tydligt kraft i andra åket och tappade sin pallplats.

– Känslorna är överallt, säger hon till Sportbladet.

Efteråt grät hon och tröstades av lagkamraterna och Anja Pärson.

Hansdotter levererade

Frida Hansdotter blev det sista svenska hoppet. Tidigare har hon varit den eviga tvåan bakom Mikaela Shiffrin och andra storheter. Få har så många pallplatser i stora tävlingar utan att vinna. Men i dag levererade Hansdotter.

– Nu kör hon för medalj. Hon är stabil i positionen, menade experten Hans Olsson.

Svenskan åkte stabilt och snabbt – och in i ledning.

– Det blir OS-guld. Det är så jävla skönt. Det är helt fantastiskt vilka känslor det är som svensk att se tävlingen. Det var en nagelbitare, säger Olsson.

För Wendy Holdener kunde inte utmana vilket betyder att Frida Hansdotter – som var fem hundradelar före – vann OS-guldet i slalom.

– Det är helt magiskt. Det är en dröm som blir sann. Gud vilken magisk känsla. Att bli olympisk mästare är helt fantastiskt. Då sprutade tårarna, säger Hansdotter till Sportbladet.

Shiffrin spydde

Det är Sveriges fjärde OS-guld under mästerskapet.

– Det känns helt fantastiskt. Det har varit inspirerande att följa de andra som tagit guld. Jag gick verkligen för det i dag, säger hon till Sportbladet.

Storfavoriten Mikaela Shiffrin, som hade spytt inför tävlingen och alltså misstänkte ett virus, skärpte inte alls till sig i andra åket.

– Jag vet att jag är bäst i slalom, men jag fick inte ut det i dag, säger hon till Sportbladet.

12.40 senare idag får Frida Hansdotter ta emot guldmedaljen på Medal Plaza. IOK-representanten som överlämnar den är ingen mindre än Sveriges Stefan Holm.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.