Jonna Adlerteg

Adlertegs bild på succén: ”Värd att spara”

Av: 

Kristoffer Bergström

SPORTBLADET

GLASGOW. Jonna Adlerteg lämnar EM med två nya och dyrbara ägodelar.

En silvermedalj.

En grynig mobilbild.

Bilden ser inte mycket ut för världen. Motivet är så inzoomat att skärpan gått förlorad. Bokstäverna är blurriga.

Rent estetiskt får vi kalla det en skitbild. Men den får sin tyngd och laddning om vi väger in fotografens namn och historia.

Jonna Adlerteg vann EM-silver 2013. Hon var 17 år och medaljen skulle bli början på en stor karriär, på en rad pallplatser. Men i EM-finalen i fristående 2015 föll hon och skadade vänster knä. Främre korsbandet gick av.

Knäet fortsatte krångla och ledde till ett missat OS 2016. När hon kom till EM-starten 2018 var hon osäker på sin egen kapacitet. Hon var mycket starkare än för fem år sedan, kombinationerna på barren var mer avancerade, men skulle det räcka?

”En suddig bild på mitt namn”

I kvalet var hon först ut av alla. Första övningen var aningen tveksam, resten satt klockrent. 14,6 poäng var personbästa och medan timmarna gick insåg hon hur vasst resultatet var.

– Jag började klockan tio, sedan höll det på till nio på kvällen. Min poäng höll hela vägen. När vi satt och tittade på slutet tog jag upp mobilkameran. Jag behövde ta en bild, säger hon.

För skärmen närmare ögonen och kisa lite så ser du vad hon fotade.

– Det blev en suddig bild på att mitt namn står överst. Jag sparade den, säger hon.

EM-silvret en återkomst

Varför?

– Jag kände att den var värd att spara och titta på en dålig dag.

I finalen upprepade Adlerteg sånär poängen. 14,533 räckte med trygg marginal till EM-silver bakom belgiskan Nina Derwael.

För Jonna Adlerteg känns silvret som en omstart. Som en återkomst till en pall hon hör hemma på. Ingen kan garantera att knäet har strulat för sista gången, men nu har hon bra saker att trösta sig med. Två silvermedaljer med fem års mellanrum. Och en fantastiskt vacker skitbild.

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

ANNONS EXTERN LÄNK

Reka och hitta dina favoritspel på Oddset! Spel på lag och ligor från världens alla hörn. Till Oddset. Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

LÄS VIDARE

Bergström: Silvershow – och alla borde vara avundsjuka på publiken

ÄMNEN I ARTIKELN

Jonna Adlerteg

Gymnastik