Knapp svensk volleyförlust i EM-kvalet

avTT

Foto: BILDBYRÅN
Marcus Nilsson och det svenska volleybollandslaget förlorade mot Azerbajdzjan i EM-kvalet. Arkivbild

De svenska volleybollherrarna var nära en drömstart i EM-kvalet.

Borta i Baku hade man 2–0 i set mot Azerbajdzjan. Men till slut blev det förlust 2–3 i set efter för många svenska servemissar.

”Hade vi kommit upp i en något så när anständig nivå så hade vi rett ut det här”, säger assisterande förbundskapten Per Anders Sääf.

Azerbajdzjan är det lag Sverige troligtvis kommer att slåss mot om andraplatsen i grupp G som också innehåller tippade ettan Grekland och Luxemburg. De sju gruppettorna samt de fem bästa grupptvåorna går till EM 2019 som avgörs i fyra länder.

Nu fick i alla fall Sverige med sig en poäng eftersom matchen gick till fem set. Men det kunde lika gärna ha varit tre, eller åtminstone två, poäng efter den fina starten.

”Vi tränar för att tävla, men i dag kommer vi inte alls upp i nivå. Hade vi kommit upp i en något så när anständig nivå så hade vi rett ut det här. Inte ens i de två första seten, som vi ju vinner, spelar vi särskilt bra, men vi lyckas ändå ta hem dem på något sätt. Därefter ser vi ut att spela utan självförtroende”, säger assisterande förbundskapten Per Anders Sääf i ett pressmeddelande.

Tre bollar från seger

Sverige tog hem ett tätt första set med 25–23 efter att ha legat under med 21–23. I det andra var det Sverige som hade kontroll och drog ifrån till setvinst 25–19. I det tredje tog Azerbajdzjan ett litet grepp om matchen innan Sverige gick till 22–21 och bara var tre bollar från en 3–0-seger vilket skulle gett tre poäng och en drömstart i kvalet. Men med sin tredje setboll kunde Azerbajdzjan ta setet med 26–24.

Även i det fjärde var det Azerbajdzjan som hade ett litet grepp mycket beroende på att Sverige missade för många egna servar. Totalt hade Sverige 25 missade servar mot Azerbajdzjans elva.

25–22 till Azerbajdzjan innebar ett femte och avgörande set och där var Azerbajdzjan hela tiden före och kunde på en svensk servemiss ta hem setet med 15–10.

Nilsson poängbäst

Bäste poängplockare i det svenska laget blev storstjärnan Marcus Nilsson med 29 poäng.

”Det här resultatet sätter press på oss, och det är kanske just pressen vi tampas med. Men en poäng är bättre än noll och nu gäller det att samla nya krafter. Om tre dagar är det match igen och vi måste ladda om”, säger Sääf.

Nästa match för Sverige är gruppfavoriten Grekland hemma i Örebro på lördag.

”Grekland är ett ännu bättre lag – ruggigt samspelta av det jag sett. Det kommer bli en riktigt tuff uppgift, men kanske passar det oss bättre att slå ur underläge? Nu gäller det att vi får till vårt eget spel och spelar så bra som vi vet att vi kan. Vi rår helt klart på dem och med hemmapublikens stöd ska vi greja det här”, säger Sääf.

ARTIKELN HANDLAR OM

Volleyboll