Berglunds bränsle – legendarens kaxiga lapp

avErik Karlsson

Foto: Jessica Gow/TT

BERLIN. Två gånger har Kalle Berglund varit elva hundradelar från att slå Johnny Kroons 32 år gamla svenska rekord på 1 500 meter.

Johnny Kroon hoppas själv att han bli av med det snart och Kalle Berglund vill inget hellre än att slå det.

Om inte annat bara för att få ta ur en lapp ur sin plånbok.

Det var den 27 juni 1985 på ett soldränkt Bislett Stadion i Oslo. Steve Cram hade beställt världsrekordfart och var den enda som följde med haren. Längre ned i fältet hade Malmölöparen Johnny Kroon tagit rygg på rutinerade britten Johnny Walker som sprang jämna fina varvtider. En taktisk fullträff.

I mål slog Kroon inte bara personligt rekord med cirka tre sekunder, han slog också Ulf Högbergs svenska rekord med 3.36,49.

– Det var jätteskoj, att vara snabbast genom tiderna, säger Kroon själv 32 år senare.

Han är fortfarande snabbast genom tiderna.

– Det trodde jag verkligen inte. Det var ett par killar som var ganska nära direkt men sen hände det någonting, det var inte många talanger som satsade. Inte förrän nu de senaste fyra, fem åren.

Båda EM-löparna Johan Rogestedt och Kalle Berglund har varit en blinkning ifrån rekordet de senaste åren. I genrepsloppet i belgiska Ninove var det nära ännu en gång för Kalle Berglund som var blott elva hundradelar ifrån – för andra gången.

”Inget att skryta om”

Och Johnny Kroon håller en extra tumme för att just Berglund ska slå rekordet. Svägerskan, före detta höjdhopparen, Susanne Lorentzon var Kalle Berglunds första tränare hemma i Olofström.

– Jag har haft extra bra koll på Kalle, det vore roligt om han slog rekordet när man följt honom så, säger Kroon.

Foto: Kalle Berglund

Och Kalle Berglund håller med om att det skulle betyda något extra.

I synnerhet efter ett möte förra julen.

– Johnny och jag var båda hemma hos Susanne och när jag skulle gå kom han och bad mig vänta. Sedan skrev han sitt namn och sin tid på en lapp och sa ”än så länge har du inget att skryta om”, skrattar Berglund.

– Den lappen har legat i min plånbok ända sedan dess. Jag längtar så till den dagen jag kan skriva en egen lapp, säger han.

Han tror dock inte att EM nödvändigtvis blir en rekordtävling. Det brukar gå långsamt i taktiska finaler.

– Men får jag chansen är jag i tillräckligt bra form för att slå det, så enkelt är det.

1 500 meter inleds med försök på onsdag.

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

ARTIKELN HANDLAR OM