Kalla om sorgen: ”Svårt att ta in…”

Stöttar norskorna: ”Vill gärna bidra”

avAndreas Käck

Publicerad:
Uppdaterad:

Norge är i sorg efter Vibeke Skofteruds död.

Nu sträcker Charlotte Kalla ut en hand till sina norska kollegor.

– Ifall det finns något sätt jag kan stötta dem på så vill jag gärna bidra, säger hon till Sportbladet.

Söndagen den 29 juli skakades Norge av en ofattbar tragedi.

Förre landslagsåkaren Vibeke Skofterud kraschade med sin vattenskoter i den norska fjorden och omkom, bara 38 år gammal.

Skofterud tävlade i världscupen i sju år och skapade under den tiden en nära relation till flera av de svenska åkarna. När dödsbeskedet kom uttalade sig Charlotte Kalla och sa att nyheten ”kom som en chock”.

När Sportbladet träffar henne vid en pressträff i Vålådalens Fjällstation i västra Jämtland talar hon ut om sorgen.

– Jag trodde inte det var sant. Det var en stor chock när jag fick ett sms om att Vibeke hade gått bort. Det var jättesvårt att ta in, säger hon.

Foto: SCANPIX NORWAY TT NYHETSBYRÅN

”Hon byggde broar”

Längdskidåkningen är ingen jättestor sport, så åkarna kommer väldigt nära varandra, även över nationernas gränser.

– Ja, och vissa personer lämna större avtryck än andra. Vibeke var verkligen en sån person. Hon byggde broar mellan länderna. Hon mötte en alltid med ett leende och hade en väldigt färgstark personlighet. Sen var hon ju väldigt tajt med de andra norska tjejerna. De var väldigt, väldigt goda väninnor. När man förstår hur nära de stod varandra så förstår man att det är en kämpig period för många av ens vänner nu.

Kommer du finns där och stötta dem?

– Ja, absolut. Det är en process som ska göras för dem, en sorgeprocess. Det var fint att träffa dem i Norge (i Lysebotn torsdags) och minnas Vibeke tillsammans med dem. Ifall det finns något sätt jag kan stötta dem på så vill jag jättegärna bidra, men mest handlar det bara om att finnas där och lyssna om de vill prata, säger Charlotte Kalla.

”En väldigt fin människa”

Även Stina Nilsson har berörts av Vibeke Skofteruds bortgång.

– Jag var jättechockad. Jag kände henne inte personligen så jättemycket, men jag tycker att hon tillförde en frisk fläkt till vår idrott och hon verkade vara en väldigt fin människa, så jag tycker det är jättetråkigt, säger Nilsson.

På torsdag begravs Vibeke Skofterud i Eidsberg kyrka i sydöstra Norge. Charlotte Kalla och Stina Nilsson kommer dock inte att närvara.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM