Norska förvåningen över svenska stjärnans pallmiss

DRAMMEN. Stina Nilsson räckte inte till på upploppet i Drammen.

Det väckte en viss norsk förvåning.

– Jag var lite överraskad över att hon kroknade, säger Astrid Uhrenholdt Jacobsen

Stina Nilsson var enda svenska i finalen i stadssprinten i Drammen. Den svenska stjärnan såg ut att ha slagläge in mot upploppet, men kunde inte stå emot konkurrenterna.

Stina Nilsson var fyra i mål, vilket förvånade norskorna som hamnade högst på pallen före ryskan Natalja Neprjajeva.

– Det var lite överraskande. Varför hon gör det kan inte jag svara på. Om hon går sig tom på energi? Det händer ju även den bästa, säger tvåan Astrid Uhrenholdt Jacobsen.

Även segrarinnan Maiken Caspersen Falla hade räknat med en ännu hårdare kamp på upploppet.

– Ja, hon kom starkt nedför och var starkt i semifinalen. Då gav hon nog inte allt och jag var väldigt spänd på hur hon skulle agera i finalen. Men det är inte så mycket som ska till för att man bommar två stavtag medan andra gör det hundraprocent, säger Falla.

Den svenska sprintstjärnan själv var fåordig men uppriktig efter fjärdeplatsen.

– Jag räcker inte till på slutet när de andra kommer. Det är surt att bli fyra, men jag fick ändå ut det jag har i kroppen idag. Jag hade stumma armar. Så var det i dag, säger Stina Nilsson.

Förklaringen kan förstås vara kopplad till den skadeperiod som Stina Nilsson gått igenom.

Hon drabbades av en bristning i baksida av lår en månad före VM. Hon lyckades ta sig tillbaka till VM på ett imponerande sätt, men just den klassiska stilen har varit mer utmanande och mer eftersatt på grund av skadan i baksida lår. Det kan innebära att hon måste kompensera med överkroppen.

Stina Nilsson vill inte gå in på detaljerna kring hur skadan hämmat henne.

Har explosiviteten blivit lidande?

– Det är inget jag tänker att jag ska reflektera över nu mitt i säsongen, säger hon.

”Det kan påverka”

Hennes tränare, landslagschefen Rikard Grip, är mer öppen kring resonemanget.

– Det är mer utmanande med klassisk stil utifrån den skada hon har, säger han och fortsätter:

– Det är klart att det kan påverka, sen är det svårt att bedöma hur mycket det är.  Men det är det som hon ligger mest efter med. Men vi ska se det i perspektivet att vi ska vara glada och stolta över att hon är här. Hon gör så det fortsatt lever i sprintcupen. 

Den klassiska stilen var det sista som Stina Nilsson kom igång med i rehabiliteringen. Under VM körde hon hem guld med Maja Dahlqvist i klassiska lagsprinten, men då körde Stina Nilsson den första etappen och inte den avslutande spurten.

Sett till den totala sprintcupen, som Stina Nilsson leder, tätnar kampen efter Falla seger i Drammen. Det skiljer nu bara 13 poäng mellan ettan Stina Nilsson och tvåan Falla.

Två sprintlopp som max kan ge 150 poäng tillsammans återstår i världscupen.

Och det finns en faktor som talar för svenskan: de avgörs båda i fri stil.

– Det är inte negativt att hon får avsluta med två fristilssprintar... men vi ska vara ödmjuka inför att Maiken är i väldigt god form, påpekar landslagschefen och personliga tränaren Rikard Grip.

Jakten på sprintcupen kan komma att innebära att Stina Nilsson avstår distansloppet i Falun nästa helg.

– Jag har ingen plan ännu, säger Stina Nilsson.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.