Edsbyns hörnor fällde Hammarby

SPORTBLADET

Västerås nya serieledare efter seger mot Bollnäs

Hammarby fick ingen revansch för SM-finalförlusten förra våren. I stället gav Edsbyn hemmalaget en lektion i hörnskytte.

– Om det är vårt vassaste segervapen? I dag var det ju det, skrattar tvåmålsskytten Peter Törnberg efter 5–4-segern.

4232 åskådare hade tagit sig till Zinkensdamm för att se serieledande Hammarby ta sig an svenska mästarna Edsbyn i elitseriebandyn.

De flesta lämnade arenan i besvikelse, efter ”Bajens” första förlust på åtta matcher.

– Jag tycker vi gör en bra match, men de var effektivare, säger Hammarbytränaren Stefan Jonsson.

Ändå var det Hammarby som började piggast. Kalle Spjuth kom helt fri med Anders Svensson i Edsbyn-målet redan i matchinledningen, men avslutet tog i ribban.

Bäst på hörnor

Edsbyn skapade förvisso inte mycket mer än hemmalaget till en början, men mästarna har ett segervapen som de utnyttjar bättre än något annat lag, nämligen hörnorna.

Det räcker för att laget ska vinna även när de inte spelar på topp.

I grundserien hade Edsbyn bäst hörnstatistik av alla lag och mot Hammarby visade man varför. Fyra av lagets fem mål kom på hörna.

– Vi tränar en del på det och sen så har vi många bra skyttar, förklarar försvararen Peter Törnberg lagets effektivitet.

De två första målen prickades in av spelmotorn Per Hellmyrs och hörnspecialisten Joakim Hedqvist redan efter 14 minuters spel.

– Det kändes lite konstigt att få 0–2 i häcken när vi, som jag ser det, spelar tillräckligt bra, säger Stefan Jonsson.

När Törnberg i slutet av den första halvleken slog in 4–1 såg bortalaget ut att få en enkel resa mot sin första seger på ”Zinken” på tre år.

Men Hammarby kom ut som ett helt nytt lag till den andra halvleken och reducerade till 3–4 inom loppet av tre minuter genom Oscar Jonsson och Andreas Eskhult.

”Bajen” hade tagit över tillställningen fullständigt och såg ut att vara på väg tillbaka in i matchen.

Då fick Edsbyn hörna.

Och Peter Törnberg slog in sitt andra mål för kvällen.

Tappade serieledningen

Andreas Eskhult reducerade förvisso i slutminuten – men Edsbyn kunde hålla undan och ta en efterlängtad seger efter två raka förluster.

– Jag tror det var fyra år sedan vi förlorade två matcher i rad sist. Det klart att det inte är enkelt att åka hit då, men vi behövde poängen mer än Hammarby och därför vann vi, sade Edsbyns tränare Ola Johansson.

För Hammarby innebar förlusten att man förlorade serieledningen till Västerås som besegrade Bollnäs på bortaplan med 8–5.

Vetlanda gick upp på tredje plats efter att lite överraskande ha slagit Sandviken på hemmaplan med 5–4.

Falun förlorade hemma mot Villa-Lidköping med 4–7 och är alltjämt utan seger i elitserien.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Bandy