Pelés sista match

SPORTBLADET

Efter två år med bråk och galna apor

David Beckham i USA, har något liknande hänt förut?

Nä.

Men om vi lägger till disco, droger, Pelé, målarfärg, Mick Jagger, en jävla massa champagne och en pissande, galen chimpans?

Jo, då har det hänt.

Foto: ap
Kungen Pelés sista match med Cosmos. I två år sålde han soccer till jänkarna.

Pelés sista match – efter två år med bråk och galna apor

De kunde köpa loss Manhattan för ett knippe pärlor och lite skräp – men amerikanerna har sina brister även när det gäller affärer.

Fotboll, till exempel, har de aldrig lyckats sälja in.

För långsamt, för tråkigt, för europeiskt, för befriat på avbrott där man kan köpa korv, popcorn och reklamutrymme.

Amerikansk idrott behöver allt det där. Dessutom behövs … stjärnor.

I juni 1975, medan en nyfödd David Beckham upptäckte världen i Leytonstone, landade den störste av alla stjärnor i New York.

Pelé skulle sälja soccer till USA.

Fem år tidigare hade två turkättade bröder i Warners organisation fått nöjesjätten att satsa på ett fotbollslag i New York: New York Cosmos. De värvade ihop ett lag med playboys och föredettingar, men förstod snabbt att ingen skulle vilja se ett lag utan stora stjärnor, riktiga stjärnor.

Det tog fyra år att värva den störste av alla. Cosmos tog hjälp av den fotbollsgalne utrikesministern Henry Kissinger, de kastade pengar (15 miljoner per säsong, en oerhörd summa 1975), de tog Pelé till New York och satte honom i en helikopter för att visa honom hur arenan såg ut. Eller, först skickade man förstås ut en kille som fick uppdraget att måla det slitna, bruna gräset med grön målarfärg – så att det skulle se bra ut ovanifrån.

Pelé skrev på, och inget var sig likt.

Klippkort på Studio 54

Sporten som ingen velat ha blev månadens smak i New York. När Beckham kommer till LA är soccer en av USA:s största utövarsporter, 1975 var det bara ett exotiskt inslag. 300 journalister följde den 34-åriges Pelés debut, publiksiffrorna tredubblades, inom ett par år skulle spelare som Franz Beckenbauer och Carlos Alberto komma till NY och spela soccer.

David Beckham är en galactico. Cosmos var något liknande – och väldigt annorlunda.

Spelarna var stans nya älsklingar, med klippkort på legendariska Studio 54. Fotomodeller, rockstjärnor och konstnärer hängde i omklädningsrummet. Om Ibiza-natten vore ett fotbollslag så skulle det se ut som Cosmos 1975. Lagets maskot hette Harold och var en livs levande chimpans. Redan på sin första presskonferens avslöjade han en svaghet som skulle vara återkommande.

Harold pissade. Han pissade rakt på Stanley Startzell, lagets ende spelare som kom från New York.

Apan var en profil på det viset, men inte riktigt i närheten av Pelé.

Bråkade konstant

Brasilianaren gjorde 57 mål på 79 matcher, och bråkade konstant med den andre anfallsstjärnan, ex-lazialen Giorgia Chinaglia (en historia för sig).

– Du skjuter för helvete från ingen vinkel alls! skrek Pelé.

– Jag är Chinaglia. Om jag skjuter nånstans ifrån så är det för att jag kan göra mål därifrån, svarade Chinaglia.

Laget, fenomenet, byggdes på lös, galen grund. De dansade – bokstavligen – ett par somrar innan tv-bolagen svek och glansen falnade.

80-talet kom, Studio 54 blev aldrig vad det var. Inte Cosmos heller.

I dag säljer Pelé viagra, Chinaglia är efterlyst för utpressning.

Men det var en fantastisk historia, så länge de dansade.

Vi har spelat i USA