Nya 08: Vi blir roligast på plan

SPORTBLADET

Premiär i kväll för ett helsvenskt möte mot Jämtland

Foto: Glatt gäng Mikael Lindquist, Jocke Blom, Thomas Massamba och Mattias Göransson – fyra man i en ung och hungrig trupp. Lindquist hoppas stort på säsongen. Kanske till och med guld.

Det är ett nytt drag kring 08 Stockholm. Laget lovar inte att vara bäst, men roligast. Så roliga att de att det kan räcka ända till basketligans final.

– Jag tror publiken kommer att få riktigt kul, säger succéskytten Mikael Lindquist.

Efter flera år i basketligans bakvatten är 08 Stockholm tillbaka med ny kraft och nytt självförtroende. Förra säsongen ryckte före förbundskaptenen Jonte Karlsson in när allt höll på att haverera. Han vände året till en succé och 08:orna slog sånär ut mästarna Plannja i kvartsfinalen.

Under sommaren har Jonte Karlsson fungerat som en magnet och lockat till sej den ena eftertraktade svensken efter den andra. Eller vad sägs om landslagsmännen Jocke Blom, Thomas Massamba och Mattias Göransson?

Fruktad skytt

Dessutom är Jonte en bidragande orsak till att årets stora utropstecken i svensk basket valde att stanna kvar. 23-åriga Mikael Lindquist gick under vårens slutspel och sommarens landslagsspel från att vara ett löfte till att vara Sveriges mest fruktade skytt.

– Jag tvekar aldrig. Har jag ett läge så skjuter jag. Jag tvekar inte att ta ett avgörande skott, jag vill ta det, säger han.

Lindquist gör i år sin sjätte säsong för 08 Stockholm. Trots sin ungdom är han en av lagets veteraner. Snittåldern är under 22 år.

Roliga att se på

– När vi spelar bra så är vi väldigt bra, men vår ungdom gör att vi ibland kommer vi att vara dåliga. Fast vi kommer alltid att vara roliga att se på, säger Lindquist.

I kvällens premiärmatch mot Jämtland startar 08 Stockholm dessutom helsvenskt. Enda amerikanen, Manny Dies, är skadad och kan mycket väl komma från bänken resten av säsongen också. I?stället startar centern Jocke Blom, som kommit hem från proffslivet i Europa för att spela en säsong i Sverige.

– Jag kom hem bara för att spela för Jonte. Att vara i det här gänget har gett mej spelglädjen tillbaka. Vi är ett bra gäng som kommer att kämpa och ge allt för varandra. Det ska bli skitkul, säger han.

Jonte Karlsson lovar inte SM-guld, men Mikael Lindqvist tror inte att det är omöjligt.

– Nej, personligen har jag det målet. Jag skulle vilja ha revansch mot Plannja, säger han.

Och allra helst skjuta det sista, avgörande skottet.

Premiären i kväll

Sportbladet rankar lagen i basketligan

ARTIKELN HANDLAR OM

Basket