Helber skriver nytt NHL-avtal

SPORTBLADET

LHC-direktören: Det ska kosta för mycket

Ett nytt NHL-avtal ska förhandlas fram via tuffa möten med NHL.

Då tar Hockeyligan hjälp av Linköpings amerikanske klubbdirektör Mike Helber.

- Jag kan språket och vet hur NHL tänker vid förhandlingar, säger Helber.

Foto: FÖRHANDLAREN Linköpings klubbdirektör Mike Helber ska hjälpa till att skriva ett NHL-avtal som är mer fördelaktigt för svenska spelare och klubbar.

18 svenskar åkte över Atlanten för att spela i NHL - nästan ett helt elitserielag.

Men endast en kedja, tre stycken, har hittills fått chansen i världens bästa ishockeyliga.

Det har fått många klubbledare att reagera och bli irriterade. Det är alldeles för enkelt och billigt att värva ifrån elitserien.

I torsdags hade Hockeyligan möte med samtliga klubbdirektörer i elitserien. En punkt på dagordningen var det nya NHL-avtalet.

- I dagsläget finns inget avtal mellan Europa och NHL som reglerar övergångar till NHL. Vi ska förhandla fram ett nytt avtal och givetvis vill vi att det blir förändringar som gynnar elitserien, säger Peter Gudmundson, vd för Svenska Hockeyligan.

Avtalet klart runt nyår

Vid årsskiftet hoppas Hockeyligan att ett nytt avtal ska vara framarbetat.

För att ge mer tyngd och kraft mot NHL har Hockeyligan bestämt att Linköpings klubbdirektör Mike Helber ska finnas med vid förhandlingarna i Schweiz.

- Ja, det stämmer. Men vi måste kolla med Internationella Ishockeyförbundet och Svenska Ishockeyförbundet om de går med på att jag deltar, säger Mike Helber.

Har rätt bakgrund

Anledningen till att Hockeyligan vill ha med Helber är hans bakgrund.

- Han är amerikan, kan språket och är bra på avtal. Det är inte så enkelt att diskutera avtal på engelska med NHL:s höjdare. Givetvis ska Mike vara med och se till att elitserien blir vinnare, säger Tommy Engström, klubbdirektör i Djurgården.

Helber vill inte ge några konkreta siffror hur han vill att det nya NHL-avtalet ska se ut. Men han har en klar bild av målsättningen.

- NHL ska inte kunna värva spelare från elitserien och sätta dem i farmarligan. Det ska kosta för mycket. Det är bättre att de svenska spelarna är i Sverige till de är helt färdiga NHL-spelare - då kan de åka över, säger Mike Helber.

Helber vet att förhandlingar med NHL:s direktörer kan vara hårda, på gränsen till otrevliga .

- I USA är allt affärer och siffror. Men jag vet hur det där fungerar och kan kulturen, säger han.

Tomas Ros