Dubbla dopningsstraff på gång

SPORTBLADET

IAAF: ”En viktig hörnsten”

Internationella friidrottsförbundet (IAAF) vill i framtiden stänga av dopningsfuskare i fyra år.

”Vi är övertygade om att hårda straff är en viktig hörnsten i kampen mot dopning”, säger IAAF:s ordförande Lamine Diack.

IAAF introducerade fyraårsavstängningar redan 1991, men fick snabbt backa till två år då civila domstolar sänkte fuskarnas straff.

Nu hoppas förbundet att rättsväsendet och den övriga idrottsvärlden är redo för avstängningarna på fyra år, även för de som stängs av för första gången. IAAF söker främst stöd av Internationella antidopningsbyrån (Wada) som ska hålla sin kongress i Madrid i november. Där och då ska också svenske antidopningsexperten Arne Ljungqvist väljas till ny vice ordförande i Wada, det var också därför han nu avgick från samma post inom IAAF.

Trots krafttag mot dopning under Ljungqvists år inom IAAF är det långt ifrån säkert att medaljörerna här i Osaka är rena.

– Mästerskapet blir det smutsigaste sedan 90-talets början. Dopningen har flyttat till en annan nivå, sade den tyske antidopningsexperten Werner Franke till den tyska nyhetsbyrån SID häromdagen.

– Om man inte testar idrottarna inom två till sex veckor före mästerskapen är det ingen mening med att testa under tävlingarna. I dag använder idrottarna medel så att det efter två dagar inte finns några spår kvar i kroppen, sade professor Franke.

IAAF lägger varje år drygt 17 miljoner kronor på dopningstester, däribland tester utanför tävlingar. Enligt Göteborgs-Posten testas också alla misstänkta friidrottare när de anländer till Japan.

ARTIKELN HANDLAR OM

Friidrott